Wednesday, 9 November 2016

Punajuuriunelma


Rämmin aamupäivällä Vilman kanssa tunnin hangessa ja lumisateessa, koska Vilma tykkää tämänhetkisistä säistä - ja ilmankos, kun sieraimet ovat navakan vastatuulen alapuolella. Lumisadetta kelpaa kyllä ihastella, jos se ei tuiverra nenään, silmiin ja korviin pohjoistuulen saattelemana. Lenkin jälkeen halusin (odotetusti) lounaaksi  jotain lämmintä ja ruokaisaa. Punajuuren, aurajuuston ja suurimoiden yhdistelmää on tehnyt mieli kokeilla jo jonkun aikaa, joten päädyin tekemään näistä pääraaka-aineista vuokaa, joka sai maukkautensa ansiosta nimen punajuuriunelma.


Punajuuriunelmaa voisi varmasti tehdä monista eri suurimoista, esimerkiksi ohrasuurimoista, mutta kokeilin tällä kertaa Rapion myllyn Ruishelmiä, joita äiti toi kesällä tuliaisiksi eräältä maakuntamatkalta. Ruishelmet ovat ehkä hieman maukkaampia kuin ohrasuurimot, joten itse ainakin tykkään kovasti. Suurimoissa on aina pitkä keittoaika, mutta toisaalta niitä voi keittää kerralla enemmän ja pakastaa. Puuhastelin itse kotosalla päivän, joten minulla oli aikaa keitellä ruishelmet ja punajuuret, mutta jos punajuuriunelman haluaisi vikkelästi pöytään, kannattaa suurimot tosiaan keittää pakastimeen valmiiksi ja käyttää esikeitettyjä punajuuria.


Lisäilen monesti omiin resepteihini sieniä, sillä minulla on niitä paljon ja pidän ihan hirveästi erityisesti suppilovahveroiden vahvasta mausta. Sienet toimivat mielestäni parhaiten kuivattuina, jolloin ne eivät vie pakastimesta tilaa ja niiden aromit säilyvät paremmin. Liotan ja paistan sieniä hiukan ennen kuin lisään ne ruokaan ja kaadan liotusveden monesti ruuan sekaan, varsinkin risottoon ja pataruokiin. Punajuuriunelmasta sienet voi toki halutessaan jättää myös pois, maukasta tulee aivan varmasti ilmankin!Punajuuriunelma
(n. kolme annosta)

5-6 keitettyä ja kuorittua punajuurta
n. 2,5dl keitettyjä suurimoita
puolikas Aura-juusto
kourallinen paistettuja sieniä

Lohko punajuuret suupalan kokoisiksi ja sekoita ne vuokaan suurimoiden, sienien ja murennetun Aura-juuston kanssa. Päälle voit halutessasi kaataa sienien liotinveden. Kuumenna 150-asteisessa uunissa noin vartti, tai kunnes juusto näyttää sulavan.


Onko siellä ruudun toisella puolen hyviä reseptivinkkejä punajuurien tai suurimoiden kanssa kokkailuun?

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.