Wednesday 12 September 2018

Zero waste ruokapäiväkirja: omenapiirakka


Hävikkiviikko on täällä! Sen kunniaksi aloitan zero waste -ruokapäiväkirjan. Päiväkirjan tarkoituksena on jakaa hetkiä omasta arjestani, jolloin olen onnistunut kokkailemaan pilaantumisuhan alla olevista ruoka-aineista aterian – eli ehkäisemään ruokahävikkiä.

Yleisö siellä ruudun toisella puolella voi käyttää reseptejä omiin tarkoituksiinsa kuten parhaaksi näkee. Ehkä ne inspiroivat käyttämään omasta jääkaapista ne nahistuneet vihannekset ja leivänkannikat (toivottavaa), ehkä otat vain reseptit muistiin (myös erittäin ok).  

Ensimmäinen resepti on omenapiirakka. Kovin moni omenapuun omistaja on nimittäin tänä syksynä tuskaillut, että omenoita tulee niin paljon, että niitä joutuu kantamaan kompostiin. Se on vähän sääli, koska kotimaiset satokauden antimet ovat sitä ympäristöystävällisintä ruokaa ja olisi tietenkin hienoa, jos söisimme syksyllä niitä ulkomailta laivattavien hedelmien sijaan.

Poimin omat omenani aamulenkillä, kun huomasin naapurin omenapuun pudottaneen niitä heidän aitansa ”kaupungin puolelle”. Tuumin, että turhaan ne siinä mätänevät, mutta puun omistaja totesi ohi kävellessään kryptisesti, että ”puusta ei taida enää yltää keräämään”. Olin siis ehkä omenavarkaissa!

(Pihan puolelle oli pudonnut kolmesta puusta niin paljon satoa, että sen hyödyntämiseksi täytyisi pyörittää mehumaijaa ja hillolinkoa ainakin viikko. Onko ok kerätä tällaisessa tilanteessa tavallaan luvatta toisen omenia?)

Omaa ylimääräistä omenasatoaan kannattaa viedä vaikka töihin (kerrostaloissa asuvat kiittävät), hevostalleille, tai tarjota naapureille!


Leivon ehkä kaksi kertaa vuodessa, koska en juurikaan välitä makeista asioista. Siksi tässäkin reseptissä on paljon voita ja vähän sokeria. Silloin harvoin, kun sokeria johonkin laitan, käytän kookossokeria valkoisen sijaan. Siinä on kiva kanelinen maku, mutta terveyseroista en osaa sanoa.  

Omenapiirakka

150g voita/margariinia
1dl kaurahiutaleita
3dl vehnäjauhoja
3rkl kookossokeria (joissain resepteissä on 1,5dl mitä ihmettä?!?)
Kananmuna
Vajaa 1dl vettä
5-7 omenaa

Lohko omenat ja voitele piirakkavuoka valmiiksi. Sekoita keskenään sulatettu voi ja kookossokeri. Lisää hiljalleen jauhot ja kaurahiutaleet. Ota noin 0,5dl taikinaa sivuun, se ripotellaan lopuksi piirakan päälle. Lisää taikinakulhoon kananmuna ja vesi. Taikina on tässä vaiheessa valuvaa, mutta ei litkua.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja asettele omenalohkot sen päälle. Murustele omenoiden päälle sivuun otettu taikina ja ripottele pintaan kanelia (ja sokeria, jos omenalajike on kovin hapan). Paista 200-asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile vaniljajäätelön tai Oatlyn vaniljakastikkeen kanssa.

2 comments:

  1. Musta on ok ottaa. Mieluummin käyttöön kuin mädäntymään maahan.

    Itse tuhosin juuri 3 litraa nahistuneita omenoita mehuksi. Siihen saa kulumaan niitä kyllä kivoja määriä, sillä eipä sitä mehua paljon lopulta tullut. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äiti tekee myös mehua, siihen saa kyllä menemään ämpärillisiä :D eikä ole niin väliä, minkä näköisiä omput on, pataan vaan.

      Delete

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.