Monday, 3 September 2018

Vastuullisempia treenivaatteita



Tänä kesänä olen löytänyt liikunnan ilon vuosien epämääräisen tahmeuden jälkeen. On kivaa saada ahterinsa taas säännöllisesti liikkeelle, mutta samalla olen huomannut, että urheilevan ihmisen arjessa täytyy ajatella aika monta asiaa uusiksi, jos haluaa liikkua ympäristöystävällisesti. Siksi aloitan pienen juttusarjan zero waste -liikkujan arjesta!

Ensimmäisenä haluan puhua urheiluvaatteista. Ajattelin aluksi, ettei minua oikeastaan kiinnosta minkä näköisenä pyörin salilla ja lenkkipolulla. Mutta olinpa räikeästi väärässä. Olen löytänyt sisäisen treeniasudiivani, joka otti taannoin hurjasti lisäkierroksia yleisurheilun EM-kisoista. Erityisesti sprinttereiden kultakorut ja överit kampaukset viehättävät. Kaikki neonkeltainen ja -oranssi näyttää yhtäkkiä hyvältä.


Urheiluvatteiden ostamisessa on kuitenkin muutama perustavanlaatuinen ongelma. Ensinnäkin, ne valmistetaan monesti kehitysmaissa, eikä eettisestä saati ekologisesta valmistustavasta ole usein varmuutta. Lisäksi Kiinassa tai muualla Aasiassa ommeltujen treenivaatteiden laivaamisesta länsimaihin syntyy omat päästönsä, ja laivauksen aikana käytettävät suojamyrkyt ja -pakkaukset kasvattavat päästöpottia entisestään.

Urheiluvaatteet valmistetaan myös pääosin materiaaleista, joiden valmistaminen vaatii fossiilisia ja uusiutumattomia luonnonvaroja. Koska urheiluvaatteisiin sekoitetaan erilaisia kuituja (muiden keinokuitujen sekaan elastaania), on niiden kierrättäminen uudeksi tekstiilikuiduksi ainakin toistaiseksi mahdotonta.  

Kolmanneksi, urheiluvaatteet ovat ihan hemmetin kalliita. Jos urheiluvaatteen eettisyys ja ekologisuus pystyttäisiin takaamaan, maksaisin niistä mielelläni ihan reilusti. Mutta kun juuri sen asian kanssa tuntuu usein olevan niin ja näin.

Siksi zero waste-urheilijan best bet on ostaa urheiluvaatteet käytettynä.


Second hand -urheiluvaatteiden etsiminen esimerkiksi tori.fi:stä on kuitenkin ihan naurettavan vaikeaa, koska sivustolle ei ole kehitetty niitä varten oikeanlaisia suodattimia. Siinä sitten tongit kivoja juoksuhousuja Muut-kategoriasta, tukisukkahousujen ja naamiaisasujen seasta.

Siksi ostan kaikki urheiluvaatteeni nykyään Zadaasta. Vastikään uudistuneen sovelluksen avulla on helppo löytää sopivat treenikamat, koska sen suodattimet ovat muihin second hand vaatteiden ostosovelluksiin verrattuna ihan next level.

Sovellukseen määritellään oma koko ja tarkoilla hakurajauksilla pääsee selaamaan tietyn värisiä, merkkisiä ja kokoisia vaatteita. Lisäksi sovelluksessa on järkevästi omat kategoriat sekä urheiluvaatteille että -kengille, joten selaat vain ilmoituksia, jotka vastaavat tarpeitasi. Ei enää tukisukkahousuja ja pingviinihaalareita!


Olen tehnyt Zadaasta mahtavia löytöjä, joista on tullut luottotreenivaatteitani. Ostin mm. tämän Niken paidan ja toisen samanmallisen neonkeltaisen yhteishintaan 12 euroa! Kaikki vaatteet ovat saapuneet ripeästi, olleet puhtaita ja siistejä.

Oma putiikkini on parhaillaan auki Zadaan Showroomissa, johon pääset täppäämällä silmäkuvaketta sovelluksen alareunan valikkopalkista. Sinne ilmestyy tämän jutun myötä muutama aika kiva ja lähes käyttämätön treenivaate!

3 comments:

  1. Yks plussa on myös se, että esim. Niken Legend-trikoita ei valmisteta enää, vaikka ne on maailman parhaat, mutta käytettyinä löytyy edelleen! <3

    ReplyDelete
  2. Mie taas urheilen aivan puuvillaisessa t-paidassa ja väljissä pellavahousuissa, jotka on lahkeensuusta kuiten tiukat. Ehkä en koskaan hikoile paljoa, mutta mun mielestä ne on erittäin toimivat urheiluvaatteet. Joskus tosin saatan käydä hiihtämässä farkutkin jalassa. Ehkä en vaan ole kokeillut kunnon varusteita, niin en ymmärrä hyvän päälle. Mutta hyviin kenkiin ja suksiin mieluusti kyllä panostan, ja ulkoiluvaatteisiin.

    ReplyDelete

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.