Sunday 9 September 2018

Ruokahävikin ehkäiseminen – 7 vinkkiäRuokahävikin ehkäiseminen on yksi zero waste -syyskuun ja ylipäänsä kestävämmän arjen peruspilareista. Ruoan valmistaminen ja kuljettaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä, ja jos ruoka sitten heitetään pois, ovat kaikki päästöt syntyneet ihan turhaan. Siksi ruokahävikin ehkäisy on ennen kaikkea ympäristöteko – mutta se on tietty myös taloudellista.

Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan suomalainen heittää noin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin joka vuosi. Kotitalouksien tuottama vuotuinen ruokahävikki, 120-160 miljoonaa kiloa (30 % kokonaishävikistä), on suurempi kuin teollisuuden (20 %), ravitsemuspalveluiden (20 %) ja kaupan (18 %). Suomalaisten ostamasta ruoasta 10-15 % päätyy jätteeksi joka vuosi ja ruokahävikin aiheuttama taloudellinen tappio henkilöä kohti on arviolta 125 euroa. Kaikki aika älyttömiä lukuja.

Kukaan ei varmasti halua ehdoin tahdoin heittää ruokaa roskiin, mutta voi olla haastavaa hahmottaa, miksi ja miten ruokahävikkiä syntyy omassa arjessa. Keräsin siis listaksi muutamia vinkkejä, joiden avulla olen saanut oman ruokahävikkini kuriin.


Tee jääkaapin oveen ruokahävikkilista. Se auttaa hahmottamaan millaiset ruoat päätyvät kotonasi roskiin ja sen avulla on helpompi miettiä, miten juuri omaa ruokahävikkiä kannattaa lähteä vähentämään.

Katso jääkaappiin, ennen kuin lähdet kauppaan. Mieti miten saisit siellä olevat ruoka-aineet hyödynnettyä, jotta ne eivät pääse pilaantumaan. Tämä on vähän itsestäänselvyys, mutta empiirisen tutkimukseni mukaan pääsyy ruokahävikin syntymiselle.

Suunnittele ruoat etukäteen. Suunnittelen itse noin viikon ruoat etukäteen, mutta yhtä hyvin voi suunnitella kolmen tai viiden päivän ruoat ja käydä kaupassa sen mukaan – mikä tahansa sopii arkeesi parhaiten. Kun olet suunnitellut mitä syöt, ostat todennäköisemmin vain asioita, joita tarvitset eikä ruokahävikkiä pääse syntymään.

Pidä muutamaa luottoainesta aina kaapissa. On ruoka-aineita, joiden avulla on helppo laittaa melkein mistä vaan maukas ateria. Meillä on aina kaapissa kuivalinssejä, kesäkurpitsaa, porkkanaa, kananmunia, kaurahiutaleitä, kauramaitoa, tomaattimurskaa, sipulia, fetaa tai parmesaania, vehnäjauhoja (=pizza), ja pakastimessa muutama banaani. Mitkä sinun luottoaineksesi voisivat olla? Suosi pitkään säilyviä juttuja!

Hanki pari hyvää keittokirjaa. Keittokirjoista on helppo hakea inspiraatiota niihin hetkiin, kun jääkaapissa on se pilaantuva munakoiso, eikä yhtään ajatusta miten sen voisi käyttää. Oma suosikkini on Alex Niemisen ja Riikka Sukulan VEGE, jonka reseptit ovat maukkaita ja yksinkertaisia.¨

Katso, maista ja haista ruokaa, jonka parasta ennen -päivämäärä on jo mennyt, se ei välttämättä ole pilalla! Esim. leivässä, kananmunissa ja maitotuotteissa on tosi varovaiset käyttöpäivämäärät.

Ota evääksi ja pakasta se, mitä päivälliseltä jää yli. Jos ruoanlaitto ei ole lähellä sydäntä tai sille ei tahdo löytyä aikaa, on näppärää tehdä kerralla reilummin ja syödä samaa ruokaa kolmena päivänä peräkkäin.

Äiti on ruokahävikkisankarini, koska on opettanut, ettei ruokaa saa heittää pois. Tässä Äitin kuivaamia kaneliomenalastuja, joita syön kun kirjoitan tai luen, best!

Nykyajan yltäkylläisessä arjessa ruoasta on varaa nurista ja valittaa, kun sitä on saatavilla niin määrättömästi, kellon ympäri. Me kaikki haluamme elämäämme vain maukasta ruokaa, se on selvä, mutta samalla ruokastandardimme ovat nousseet kestämättömälle tasolle. Koska kellään meistä ei ole koskaan ollut oikeasti nälkä, syömistä ohjaavat pääasiassa mieliteot ja ruokatrendit.

Joskus paluu perusasioiden ja vähän vaatimattomampien juttujen äärelle katkaisee kierteen. Sitä huomaa, että jaha, keitetty peruna olikin voin kanssa näin hyvää. Nahistuneet kasvikset maistuvat ihanilta, kun niitä käyttää vähän pannulla. Tomaattimurskapurkilla saa ihmeitä aikaan ja kananmunista saa hyvän munakkaan, vaikka niiden päiväys onkin mennyt jo kolme päivää sitten. Säästyy rahaa ja tulee hyvä mieli, kun ruokaa ei tarvitsekaan heittää pois.

Joskus voi käydä niin hauskasti, että hävikkiruuista kokkaillessa keksii ihan uuden suosikkireseptin. Minulle on käynyt näin nyt viimeisten kuukausien aikana todella usein, kun olen keskittynyt käyttämään mitä jääkaapista milloinkin löytyy. Seuraavaksi siis tulossa reseptejä Zero waste -ruokapäiväkirjan hengessä!

Jos teillä on joku juttu, mikä menee kaapissa toistuvasti pilalle niin vinkatkaa, keksitään sille joku hyvä resepti.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.