Tuesday 4 September 2018

Svenskt Tenn Didrichsenissä

 

Didrichsenin taidemuseo avasi Svenskt Tenn -näyttelynsä toukokuun lopulla ja kävin tutustumassa siihen jo kesäkuun alussa, mutta on ollut vaikea saada jotain niin ikonista ahdettua yhteen tekstiin. Nyt oli pakko – näyttely on esillä enää tämän viikon.

Luonnosta lainattu muotokieli ja kirkkaat värit ovat Svenskt Tennin huonekalujen, esineiden ja kankaiden kulmakivi. Ja se on ihanaa! En lämpene yhtään hillityille mustavalkoisille kodeille, joita sisustuslehdet ovat pullollaan. Ne ovat jotenkin liian kontrolloituja, kalskeita ja torjuvia – ihan kuin niissä asuva ihminen ei haluaisi päästää ketään lähelleen, eikä paljastaa itsestään liikaa.

Svenskt Tennin esineissä viehättää ennen kaikkea niiden välittömyys ja autenttisuus. Ne ovat teeskentelemättömän veikeitä ja rempseitä, silti omalla tavallaan hienostuneita klassikoita. Moni Svenskt Tennin tuotteista on alun perin suunniteltu vuosikymmeniä sitten – silti ne hivelevät silmää edelleen.

Josef Frankin suunnittelema talo on juuri nyt unelma-asuntoni. Rakennuttaisin sen kukkulalle ja pihalle kasvimaan, tai ainakin kasvihuoneen. 
Äiti tutkii mohairviltin sidoksia, parasta museoseuraa!

Svenskt Tennin pääsuunnittelija, itävaltalainen arkkitehti Josef Frank, kehitteli omansalaisen modernismin, jossa mukavuus, kodikkuus ja väririkkaus ovat keskiössä. Frankin vapaa, taiteellinen tyylisuunta on upean rajoittumaton. Hän vastusti ajalleen tyypillistä pragmaattisuutta ja kyseenalaisti mm. ranskalaisarkkitehti Le Corbusierin ajatukset, joiden mukaan talo olisi ”asumiseen tarkoitettu kone”.

Juutalainen Frank oli jo 50-vuotias paetessaan 30-luvulla kotimaansa kasvavaa natsivaltaa, mutta ehti silti luoda Ruotsissa kansainvälisen uran, jolla tulee aina olemaan valtava merkitys Ruotsin muotoiluhistoriassa. Mikä elämä!

Otteita Josef Frankin piiroksista.
Haaveilen Svenskt Tennin vihreästä ja sinapinkeltaisesta kukkaruukusta, ne ovat aika kohtuuhintaiset, mutta täytyy ensin keksiä mihin ne sijoittaisi asukkeineen - olohuoneen viidakkoon ei enää mahdu. 
Estrid Ericson miehensä kanssa, mikä koti!
Vähintään yhtä merkittävä rooli (ja varmasti jännittävä elämä!) Svenskt Tennin menestystarinassa on sen perustajalla Estrid Ericsonilla. Ericson perusti Svenskt Tennin, alun perin pienen tinaesineliikkeen, Tukholmassa vuonna 1924 ollessaan kolmekymppinen.

Ericson on sanonut, ettei ollut tuolloin ”mitenkään erityisen käytännöllinen tai maailmallinen, mutta luotti täysin niihin jokseenkin epävarmoihin tulevaisuudennäkymiin, joita hyvä maku voisi hänelle turvata”. Intohimoinen asenne ja tinkimättömyys kantoivat pitkälle aikana, jolloin naisten yrittäjyys ei vielä ollut ihan jokapäiväinen asia. Ericson johti Svenskt Tenniä yli 50 vuotta, 1970-luvulle asti.

Ihana kuva Estrid Ericsonista ja Josef Frankista! 

Didrichsenin tyylikkäisiin tiloihin Svenskt Tennin esineet sopivat erityisen hyvin – etenkin siksi, että Didrichsen on kotimuseo. Rikas värimaailma saa vastapainoa Didrichsenin tummasävyisestä, linjakkaasta eleganssista, eikä olisi tuntunut yhtään sopimattomalta lysähtää korituoliin tai kirjastonurkkauksen divaaniin (en lysähtänyt, mutta mieli teki).  

Värikylläiset kankaat ja messinkivalaisimet olivat siis upeita, mutta näyttelyn parasta antia olivat kuitenkin Svenskt Tennin voimakaksikosta otetut valokuvat. Niistä välittyy heidän elinaikansa hitaus ja rattoisuus – se ajatus, että koti on asumista, ei kulisseja varten.

Että koti on jotenkin irrallaan muusta, hyvällä tavalla muuttumaton ja turvallinen. Se ei ole projekti, jonka voi saada valmiiksi. Ei osoitus kurinalaisuudesta tai täydellisyydestä. Se elää, on inhimillinen ja omalla tavallaan kaunis.

Sellaisen kodin haluaisin itsekin rakentaa.


No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.