Saturday 6 January 2018

Zero waste life: kangaslautasliinat


Yksi helpoimmista zero waste -nikseistä on siirtyä käyttämään kankaisia lautasliinoja paperisten sijaan. Kankainen lautasliina on kauniin näköinen ja se kulkee kevyesti mukana, esim. töypaikkalounaalle. Paras materiaali kangaslautasliinaksi on ehdottomasti pellava, joka ei pelästy tahranpoistoa tai pyykkäystä korkeissa lämpötiloissa. Pellava paranee ikääntyessään, ja on jokaisen laiskan silittäjän paras ystävä, sillä pellavainen lautasliina näyttää hyvältä vähän ryppyisenäkin!

Pellavaisia lautasliinoja löytää varmasti uutena, mutta todellinen zero waste -ninja tekee lautasliinansa itse vanhasta pöytäliinasta tai lakanasta. Kierrätyskeskuksista ja Fidoista löytyy edesmenneiden isoäitien verrattomia liinavaatteita, jotka laiskemmankin ompelijan kannattaa katsoa tarkkaan läpi, sillä seassa voi hyvinkin olla valmiiksi ommellut lautasliinat. Älä turhaan karta toisen vanhaa pellavatekstiiliä, sillä puhtaan pellavan voi hyvin pestä 90-asteessa, jolloin kaikki möröt kuolevat varmasti.

Lautasliinoja kannattaa hankkia kerralla n. 8-14 kappaletta, etenkin jos asut useamman henkilön taloudessa. Vaikka lautasliinoja ei vaihtaisi uusiin joka aterialla, ne likaantuvat vääjäämättä jossain vaiheessa. Jos on oikein käytännöllinen, valitsee lautasliinojen värin sen mukaan, minkä väristä pyykkiä pesee eniten. Näin et kuluta turhaan vettä ja sähköä pesemällä lautasliinoja yksinään.

Kerätessäsi lautasliinoja pyykkitelineeltä, viikkaa ne heti siististi, ja säilytä muiden liinavaatteiden alla. Lautasliinat präässäntyvät painon alla siistimmiksi ja ne voi nostaa liinavaatekaapista suoraan pöytään. Jos on aikaa ja kärsivällisyyttä, lautasliinat kannattaa kyllä silittää, sillä silitysraudan lämpö sulkee tekstiilikuidun, jolloin lautasliinat hylkivät tehokkaammin likaa. Itse käyn äidin luona mankeloimassa liinavaatteemme. Mankeli on ihana! Haaveilen kunnon pyykkäyshuoneesta, jonne sellainen mahtuisi.


Äiti osti meille annon vihreät pellavalautasliinat Anttilan loppuunmyynneistä noin vuosi sitten. Meillä on näitä kahdeksan, ja ne riittävät kahden hengen taloudessa ihan mukavasti. Suunnitelmissani on kuitenkin ommella näiden rinnalle vielä valkoiset lautasliinat lankoni äidin minulle antamista pellavista.

Mikäli suunnittelet ompeluprojektia itsekin, muista valita ompeluun sellainen lanka, joka kestää toistuvan 40-60 - asteen pesun. Lautasliinan kooksi ehdottaisin itse 45cmx45cm, eli tarvittava kangasmäärä yhteen lautasliinaan saumavaroineen on siinä 50cmx50cm tienoilla. Saumavarat ja erityisesti kulmarakenne kannattaa ehdottomasti silittää paikoileen ennen ompelua!

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.