Tuesday 2 January 2018

Zadaa


Yhteistyössä Zadaa

Näin uuden vuoden alussa, ylenpalttisten ruoka- ja lahjaöverien jälkeen, monella iskee huutava tarve nestepaastolle, elämäntapamuutokselle ja kaikenlaisille perinpohjaisille katumusharjoituksille. Yltiöpäisiä uudenvuodenlupauksia syntyy kuin sieniä sateella. New year, new me.

En ole kovin vakuuttunut realiteetteja uhkaavien elämäntapamuutosten kannattavuudesta, mutta hykerryttävän järjestelmällisesti maanantaista alkava uusi, uljas vuosi sai tuntosarveni väreilemään. Olisikohan sittenkin joku projekti, jonka toteuttamiseen voisin nyhtää voimavaroja vuodenvaihteesta?

Pitkään jonkinasteisessa limbossa pyörineet ajatukseni vaatepaastosta saivat uutta pontta. Vietin uudenvuodenaaton riehuen vaatekaapissani ja  ja yrittäen kasata ajatuksistani jonkin järkevän kehikon vaatepaastoni ympärille. Miksi haluan tehdä sen? Mitä hyödyn siitä? Miksi minun pitäisi vaatepaastota?

Nyt uskon löytäneeni vaatepaastolleni punaisen langan. Avaan sen sääntöjä ja pyrkimyksiä tarkemmin vielä tämän viikon lopulla, mutta ennen paaston aloittamista halusin siivota vaatekaappini perinpohjaisesti. Suursiivouksen ensimmäinen vaihe oli laittaa vihdoin myyntiin vaatteet, jotka olen kyllä toimeliaasti siirtänyt myyntilaatikkoon, mutta joiden myyminen ei ole edistynyt sen pidemmälle. Latasin koko laatikon sisällön, n. 40 vaatetta ja asustetta Zadaa-sovellukseen.


Mikä on Zadaa?

Zadaa on suomalainen mobiilisovellus, jossa toimii yksi Suomen suurimmista muodin kauppapaikoista. Myyntiprofiileja on jo yli 100 000 ja hiljattain mukaan saatiin myös tanskalaiset tyylisisaret. Zadaa Discover-osiosta löytyy joka viikko uusia muotivaikuttajien myyntiprofiileita (tällä viikolla siellä voi lymyillä joku tuttu, käykäähän katsomassa). Zadaa Magazinestä löydät haastatteluni, jossa juttelen mm. Kummisetä-trilogiasta ja omenoista.

Miten Zadaa toimii?

Zadaa-sovellukseen kirjaudutaan Facebook-profiililla, ja syötetään oman vartalon koko: pituus, paino, vaate-, farkku-, rintsika- ja kengänkoko. Sovellus käyttää tietoja yhdistääkseen suunnilleen samoja vaate- ja jalkinekokoja käyttävät. Tähän perustuu sovelluksen palvelulupaus: find clothes that fit.

Zadaan käyttö on sujuvaa ja helppoa. Facebook-kirppareilla ja Tori.fi:ssä yms. on puuduttavaa selata kilometritolkulla puutteellisia ilmoituksia tai tehdä kauppaa, kun soudetaan, huovataan ja tingataan loputtomiin. Lisäksi  on aina se murheenkryyni, että siirrät rahat tuntemattoman myyjän tilille ilman minkäänasteista takuuta siitä, että tuote todella saapuu - tai on kuvauksen mukainen.

Zadaa takaa jokaisen kaupan täydellä ostoturvalla. Kun ostat tuotteen Zadaasta, rahasi siirtyvät Zadaan haltuun, eikä niitä tilitetä myyjälle, ennen kuin olet kuitannut tuotteen saapuneeksi ja kuvausta vastaavaksi. Sovellus avaa kaupan ajaksi yksityisen chatin myyjän ja ostajan välille, jossa voi sopia toimituksesta, tai keskustella mahdollisesta palautuksesta.

Zadaalla on myös käytössään verraton Matkahuollon tarjoama Zadaa Package -toimituspalvelu. Ostaja maksaa toimituksesta 4 euroa, ja myyjä saa ostotapahtuman yhteydessä lähetyskoodin. Osapuolien ei tarvitse vaihtaa osoitetietoja, vaan myyjä toimittaa paketin Matkahuollon pakettipalvelupisteelle (esim. ärrä, tms.) lähetyskoodin kera. Paketti kuljetetaan muutamassa päivässä ostajalle, joka noutaa sen henkilöllisyystodistuksen kanssa lähimmältä pisteeltään. So handy!


Zadaassa myyminen

Myynti-ilmoitukseen otetaan 4 kuvaa ja kirjoitetaan lyhyt tuotekuvaus, jonka tueksi annetaan koko- materiaali- ja hintatiedot. Jotta kauppa sujuu, on kuitenkin hyvä muistaa muutama seikka:

  • Ota kirkkaat, selkeät kuvat. Ota kuvat valkoista taustaa vasten. Kuvaa tuote edestä ja takaa, ja käytä kaksi muuta kuvapaikkaa järkevästi; mieti, mitä itse haluaisit nähdä tuotteesta jos harkitsisit sen ostamista. Tarkista, että tuotteen väri toistuu mahdollisimman todenmukaisesti kuvissa. Nää kuvien eteen hieman vaivaa, sillä laadukkaat kuvat ovat paras myyntivalttisi.
  • Anna rehellinen kuvaus. Mainitse kuvauksessasi kaikki mahdolliset tuotteesta löytyvät viat. Mieti, voisitko putsata siitä tahran tai ommella napin ennen myymistä, virheetön tuote myy tietenkin huomattavasti paremmin kuin viallinen. Kerro mistä tuote on ostettu, kuinka paljon sitä on suunnilleen käytetty ja onko tuotteessa mainittu koko todenmukainen. Lisää ilmoitukseesi yläosan kai-kai mitta, alaosan vyötärö- ja lantiomitta, sekä vaatteen pituus. Koruista on hyvä ottaa yksi kuva mittanauhan vieressä ja/tai käytössä, jotta niiden koosta saa realistisen käsityksen.
  • Hinnoittele järkevästi. Mieti, mitä maksoit tuotteesta itse, ja suhteuta sen nykyinen kunto alkuperäiseen hintaan. Mikäli tuote ei myy, laske hintaa hieman muutaman päivän kuluttua. Myynti-ilmoitus siirtyy Sale-osioon ja kaikki siitä tykänneet saavat ilmoituksen hinnanmuutoksesta.
  • Ole aktiivinen, ajattelevainen ja vikkelä. Vastaa nopeasti, jos tuotteesta kysytään jotain ja pyri olemaan mahdollisimman avulias. Vie ostettu tavara toimitettavaksi vuorokauden sisällä ja pakkaa se niin, että ostajan on mukava avata paketti.


Kokemuksia

Olen myynyt Zadaassa 30 tuotetta ja saanut jokaisesta kaupasta ostajalta viiden tähden arvostelun. 'Cause I'm a five star girl, you know. Olen myös ostanut Zadaasta noin viitisentoista kertaa, joista kolme ostosta olen palauttanut. Joka kerta palauttaessani epäonnistuneen ostoksen, ovat myyjät olleet todella ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia, ja Zadaan asiakaspalvelu (johon täytyy palautusta pyytäessään olla yhteydessä) on toiminut ripeästi.

Tämän kirjoituksen kuvissa seikkailee parhaita Zadaa-löytöjäni: La Perlan alusvaatesetti Tanskasta (johon kuuluikin yksien alushousujen sijaan kahdet, jee! 45€), Cos:n viskoosi-silkkisamettinen pusero(39€), Marni for H&M -kaulakoru (20€), MiuMiu:n aurinkolasit (79€) ja Kenzon svetari (57€). Joulun pyhinä ostin vielä ranskalaisen Thierry Lasryn aurinkolasit (59€, lol) ja odotan niiden saapumista parhaillaan. Edellä mainitut hinnat kuljetuksineen, ja kaikki tuotteet in mint condition. Zadaa on myös todella otollinen paikka tehdä edullisia urheiluvaatelöytöjä.


Rakentavaa kritiikkiä

Toivoisin, että Zadaa vaatisi myyjältä vaatteen tarkkoja mittoja, sillä naisvartalo on niin yksilöllinen ja sitä varten suunnitellut kokotaulukot niin riittämättömiä, että "koko L" ei vielä kerro yhtään mitään. Toivoisin myös, että myyjän pitäisi määritellä myymänsä tuotteen väri kuvauksessa kuvien lisäksi, sillä monet kuvaavat vaatteita valitettavasti pimeissä olosuhteissa, jolloin tekstiilin väri vääristyy helposti. Toinen vaihtoehto olisi poistaa kaikki epäselvillä kuvilla varustetut ilmoitukset.

Käytän itse aina kierrätettyjä paketointimateriaaleja ja niin ovat käyttäneet myös ne myyjät, joilta olen jotain tilannut. Silti olisi hienoa, jos Zadaa lähtisi yhteistyöhön esim. RePack:n kanssa, jotta paketointiroska saataisiin vielä tehokkaammin minimiin!


3 comments:

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.