Wednesday 31 January 2018

Helsinki Perfume Society goes Lahti


Kun salaseuramme, Helsinki Perfume Societyn, puheenjohtaja Sylvia ehdotti päiväretkeä Lahteen, en suoraan sanottuna kiljunut innosta, koska Lahti. Harmaasta ja nukkavierusta kaupungista tuli mieleen kaksi asiaa: vanhojen kauniiden talojen hävyttömät purkuprojektit 1970-luvulla, sekä erään kammottavan kuolinpesän tyhjentäminen vuosi sitten.

Tiesin kuitenkin, että missä Lahti saattaisi osoittautua pettymykseksi, olisi seura varmasti timanttista, joten ilmoittauduin retkelle pitkin hampain. Valmistauduin toteamaan Kirsille (joka luonnollisesti suhtautui retkeen yhtä raivostuttavan aurinkoisesti kuin kaikkeen muuhunkin) I told you so, not worth it. Enpä olisi tuona nälkäkiukkuisena iltapäivänä metrossa osannut arvata, että joutuisin syömään sanani vain muutamaa iltaa myöhemmin.

Lahteen kulkee keskustasta tunnin junalla ja kaupungin ehdottomasti viehättävin putiikki Petit St. Louis löytyy Rautatienkadun varrelta, noin kymmenen minuutin kävelymatkan päästä asemalta.

Astuessamme lumisateesta avaraan, valoisaan ja luonteikkaaseen tilaan, näin yhdellä vilkaisulla, että täällä ymmärrettäisiin laadukkaiden ja ajattomien esineiden ja asioiden päälle. Samalla kun Petit St. Louisin omistaja Heidi Kivinen ja hänen viehättävät assistenttinsa Iina ja Heidi ottivat seuruettamme vastaan ja kiittelivät, että olimme vaivaantuneet tulemaan Lahteen asti, otti pessimistinen ennakkoasenteeni turpaansa ihan huolella. Lahdessa ei ole mitään. Eipä.


Henkeen ja vereen paikallinen yrittäjä, Heidi oli toteuttanut ihanan illan paikallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Florencia That Flower Shop oli jopa sitonut meille kaikille pienet viikonloppukimput! It was too much - olin itse odottanut, että myymälässä seisoskelisi joku kassan takana tunnin sulkemisajan jälkeen ja katselisi paheksuvasti haahuiluamme - mutta ei, nämä naiset olivat selvästi aivan toista maata.

Esittelyiden jälkeen Heidi johdatti seurueemme liiketilan takaosassa sijaitsevaan parfymeriaansa, eikä voinut olla huomaamatta, että oltiin päästy Heidin intohimonkohteen äärelle, niin huikaisevan paljon hän osasi tuoksuista kertoa. Pian koko myymälässä leijaili sankka sekoitus mitä upeampia Byredon ja Diptiquen tuoksuja ja monet meistä nuuhkivat ranteitaan ihastuneena.

En itse ollut varsinaisesti ostoaikeissa, koska olin saanut hiljattain Jolielta Abelin ihanan tuoksun ja oli muutenkin kaikin puolin sellainen olo, etten tarvitse juuri nyt mitään. Ihastuin Byredon Ambre Japonais -tuoksukynttilään ja Velvet Haze alkoi kiehtoa minua illan edetessä. Vaatetuspuolikaan ei todella jättänyt kylmäksi, ja sovitinkin Heidin lanseeraaman Support Your Local -brändin kollaria, mutta pitäydyin silti kannassani. En ostaisi tänä iltana hätiköidysti mitään.


Vierailumme lähestyessä loppuaan,oli Heidin meille järjestämän arvonnan aika. Arvonnassa oli neljä upeaa palkintoa: kotiin toimitettu kukkakimppu Florencialta, Illallislahjakortti Bistro Popotilta (jonne jatkaisimme syömään), Byredon vaatetuoksu ja the grand prize, eli kassillinen Petit Saint Louis'n tuoksuaarteita.

Ja niin, joskus (joskaan ei aina) kohtalo on sillä lailla hassu, että se palkitsee viisaista päätöksistä - sillä arvatkaa kuka voitti Petit St. Louis'n valtavan tuotekassin? Oui, Moi.

Venytin tuotekassin avaamista kanssasisarieni piinaksi Bistro Popt'n asti, mutta kun lopulta avasin kassin, kohtalo otti vielä lisäkierroksia ja silkkipaperin keskeltä paljastui kaiken muun ihanan lisäksi Velvet Haze. Tässä vaiheessa olin täysin valmis myöntämään, että Lahti oli kohdellut minua miljoona kertaa paremmin kuin olisin kaikessa ennakkoluuloisuudessani ikinä ansainnut, ja syömään hattuni tai minkä tahansa muun vaatekappaleen todistaakseni ennakkoluulojeni olevan pysyvästi ja peruuttamattomasti murskatut.

Sitten Bistro Popot'n herttainen tarjoilija toi minulle keittiöltä tervehdykseksi hanhenrasvassa paistettuja ranuja, joita olin hetkeä aiemmin maistanut Saanalta ja kehunut suureen ääneen.

Seurue oli sitä mieltä, että minun kannattaisi välittömästi käydä kirjoittamassa lottokuponki, ja Kirsi katsoi hymyillen pöydän yli silmiin ja kysyi, niin, mitä mieltä olitkaan Lahden suhteen?


Petit St. Louis 
Rautatienkatu 18, Lahti

P.s. Löysin Heidin Radio Lahti -haastattelun muutaman kuukauden takaa! Kuuntele Heidin ajauksia kestävästä muodista, lahtelaisesta farkkumuodista ja Euroopan uudesta muotimaasta tämän linkin kautta.

P.p.s. Lue ihanan Idan fiiliksiä illasta täältä.


4 comments:

 1. Aika kiva juttu! Miten musta Lahtelaisena tuntuu, että miten tää on mahdollista?! Siis hehkutus? Pitääkin mennä tonne rautatienkadulle vähän tutustumaan

  ReplyDelete
 2. his is really a stand-out pleasant attar scent that will get much consideration. Really a gem
  cologne

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. The main reason is that these products do not use any chemical or inorganic element in these in order to enhance your beauty.Lucy Liu acupuncture It takes natural care of your beauty without giving any side effect.

  ReplyDelete

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.