Sunday 31 December 2017

Lohikimara


Vietän uuden vuoden aaton joka vuosi kotona, koska Vilma pelkää raketteja ihan hulluna. Ilta rakentuu kotisohvan ja naposteltavan ympärille, ja aina välillä käyn katsomassa, miten vapiseva koira jakselee sängyn alla.

Naposteltavissa yritän hyödyntää joulupöydän rippeitä, ja vaikka noudatan pääasiassa kasvisruokavaliota, on mielestäni huomattavasti suurempi synti heittää esimerkiksi kalliita kaloja menemään, kuin jatkojalostaa niistä uuden vuoden herkut.

Niinpä paras joulujämäruoka on ehdottomasti lohikimara. Lohikimara valmistetaan  ylijääneestä kylmäsavu- tai graavilohesta, ja se sopii erinomaisesti nautittavaksi uudenvuodenjuhlissa, olipa koolla sitten kahden hengen pyjamabileet tai suuren porukan cocktail-kutsut. Näin sen teet:

Lohikimara
Tähän ei ole minkäänasteisia mittoja, kuten ei useimpiin muihinkaan suosikkiresepteihini. Maistele tehdessäsi ja suhteuta muut ainesosat saatavilla olevan lohen määrään.

Pilko kylmäsavu- tai graavilohi pieneksi sipruksi veitsellä tai saksilla. Sekoita se joulupöydästä yli jääneeseen smetanaan ja sipulisilppuun, ja mausta tilillä. Lisää turkkilaista jogurttia tuomaan raikkautta.


Lohikimara on siitä näppärä jämäruoka, että sitä voi hyödyntää moneen erilaiseen tarjottavaan. Tässä suosikkini:

Lohikimaravoileipä
Sopii erityisesti äkkinälkään. Nautitaan dekadentisti mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mieluiten shampanjan tai rieslingin kera.

Paahda joulupöydästä jääneet valkoiset höttöpaahtoleipäsiivut ja voitele ne maustamattomalla tuorejuustolla tai kypsällä avokadoviipaleella. Asettele päälle salaatinlehti ja levitä salaatin päälle muutama ruokalusikallinen lohikimaraa. Kuori kurkku, leikkaa siitä ohuenohuita siivuja. Koristele leipä kurkulla, tillillä ja sitruunaviipaleilla. Tarjoile välittömästi.


Uuniperunat
Uudenvuodenpäivän suosikki rivakan aamulenkin jälkeen (jos sää ja olotila sallivat).

Pese keskenään samankokoisia jauhoisia, kookkaita perunoita ja kääri ne merisuolaripauksen kera yksitellen folioon. Asettele perunat uunin ritilälle ja paahda niitä 180-asteessa n. tunti (kokeile kypsyys haarukalla). Kuori peruna foliosta, halkaise se ja täytä halkeama lohikimaralla. Purista päälle halutessasi sitruunaa ja koristele tillillä. 


Saaristolaisleipä-crispsit
Täydellinen alkunaposteltava juhlavieraille (tai elokuvaa katsellessa). Lankoni tehtailee näitä aina joulupöytään ja syön niitä joka vuosi liikaa. Erinomainen kyytipoika puolukkaiselle gin & tonicille.

Leikkaa saaristolaisleivästä ohuenohuita siivuja ja halkaise ne puoliksi. Paista siivuja voissa, kunnes ne ovat rapsakoita. Nosta jokaiselle crispille teelusikallinen lohikimaraa ja koristele tillillä, sekä tipalla muikunmätiä. 


Näiden reseptien myötä - valoisaa uutta vuotta 2018! See you on the other side.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.