Sunday 28 October 2018

3x Suppilovahverosesongin suosikkireseptitKäytiin eilen suppilovahverometsällä ja saatiin 5 litran saalis! Se oli pitkälti tarkkasilmäisen siskontytön ja kokeneen sienestäjän (eli äitin) ansiota. Vilma rakastaa suppilovahveroita ja löytää niitä aika hyvin, mutta ehtii yleensä mussuttaa ne omiin suihinsa ennen kuin kukaan ehtii korin kanssa paikalle.

Suppilovahvero on aika ovela pikkusieni, koska se naamioituu taidokkaasti pudonneiden lehtien alle ja sammalmättäiden poimuihin. Sillä on ruskea lakki ja keltainen varsi ja se on nimensä mukaan suppilon muotoinen.

Suppilovahveroita löytää parhaiten kuusien suojaisista juurakoista ja kaatuneiden puiden läheltä. Se on siinä mielessä kiva kerättävä, että se kasvaa yleensä ryppäissä – jos onnistuu löytämään yhden, löytyy lisää ihan vierestä.


Suppilovahvero on superterveellinen sieni. Se sisältää mm. D-vitamiinia ja beetaklugaanikuituja, jotka hellii vatsaa, tasoittaa verensokeria ja alentaa kolesterolia! Lisäksi se sisältää jonkin verran proteiinia, mutta vain vähän energiaa ja on siksi superruokaa kasvissyöjille. 

Suppilovahveroissa on myös jonkun verran trehaloosia, eli sienisokeria, joka saattaa aiheuttaa joillekin vatsanväänteitä samalla tavalla kuin laktoosi-intoleranssi. Trehaloosi-intoleranssi on perinnöllinen siinä mielessä, että trehaloosia pilkkova entsyymi syntyy kromosomissa 11 sijaitsevassa TREH-geenissä, jonka mutaation uskotaan aiheuttavan intoleranssia. Supermielenkiintoista!

Suppilovahveron voi kypsentää suoraan ruoaksi ilman sen kummempia käsittelyjä, tai säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivatessa sienen maku ja ravintoarvot säilyvät parhaiten, mutta se vaatii tietty hieman enemmän aikaa. Äiti osti pari vuotta sitten kuivurin ja nyt meillä on ihan hirveästi kuivattuja sieniä. Niitä on myös kiva antaa nätissä lasipurkissa joululahjaksi!


Kuivatut suppilovahverot säilyy tosi hyvin ja niistä on superhelppo tehdä ruokaa pitkin talvea. Niitä pehmitetään hetki vedessä ennen ruoanlaittoa, paistetaan sitten sipulin kanssa pannulla ja lisätään ruokaan. Omat suosikit on suppilovahverokeitto, -risotto ja -pasta:

Suppilovahverorisotto
Kuutioi iso sipuli ja kuullota se reilussa oliiviöljyssä kattilanpohjalla. Lisää 3-4 dl risottoriisiä ja paista kunnes se muuttuu läpinäkyväksi. Lisää 1-2dl dl valkoviiniä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten litra kasvislientä desi kerrallaan, anna jokaisen desin imeytyä ennen seuraavan lisäämistä. Risotto saa jäädä melko märäksi. Lisää joukkoon 2-3 dl paistettuja suppilovahveroita ja desi raastettua grana padanoa tai parmesaania, sekä reilusti mustapippuria.


Suppilovahverokeitto
Kuullota iso, kuutioitu sipuli reilussa oliiviöljyssä kattilanpohjalla ja lisää n 2-3dlsieniä ja 2-3 rkl maissitärkkelystä. Paista hetki ja lisää 2dl ruokakermaa/kaurakermaa. Lisää sitten vettä vähän kerrallaan, ja pilko sekaan esim. puolikas paketti Koskenlaskijaa. Jos keitosta tulee liian juoksevaa, lisää tärkkelystä. Tarjoile saaristolaisleivän kanssa.  


Suppilovahveropasta
Kuullota iso, kuutioitu sipuli ja muutama murskattu valkosipulinkynsi reilussa oliiviöljyssä paistinpannulla ja lisää sienet. Keitä pasta, esim. 3 rullaa tagliatellea per syöjä. Sekoita kulhossa 1dl kermaa/syöjä, 1-2dl parmesaania ja 1 kananmuna/syöjä. Mausta seos mustapippurilla.  Kaada pasta ja kermaseos sienten sekaan paistinpannulle ja silppua joukkoon reilusti tuoretta persiljaa. Kuumenna ja sekoita, kunnes kananmuna alkaa kiinteytyä. Tarjoile välittömästi parmesaaniraasteen kanssa.

Vinkki! Hyödynnä kuivattujen suppilovahveroiden liotinvesi osana kasvislientä, pastan keitinvedessä tai keitossa. Suppilovahveroiden kaveriksi sopivat hyvin esim kanttarellit!

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.