Wednesday 27 June 2018

Mattopyykillä 2.0



Yksi parhaista kesäaskareista on mattopyykillä käynti. Mattojen pesu ei välttämättä tunnu houkuttelevimmalta tavalta viettää hellepäivää, mutta on ehdottomasti kaiken vaivan väärti. Viitseliäisyys palkitaan viimeistään syksyllä, kun elämä siirtyy takaisin sisätiloihin, koska pesusta pörheänä lepäävät matot viimeistelevät kodikkaan sisustuksen like nothing else can.

Julkaisin nämä kuvat jo viime vuoden puolella, mutta tällä kertaa pilkoin mattopyykkivinkit vähän helpommin pureskeltavaan muotoon. Toivottavasti Mattopyykillä 2.0 saa kaikkien sisäiset martat puhkeamaan kukkaan. Here's how:

Tarkasta lähin matonpesupaikkasi etukäteen. Ainakin Helsingin, Espoon ja Vantaan pesupaikat löytyvät helposti kaupunkien sivuilta. Suosi kuivanmaan viemäröityjä pesupaikkoja, jotta matonpesuaineet eivät pääse likaamaan tai rehevöittämään läheisiä vesistöjä.

Aloita imuroimalla matoista irtoroskat perusteellisesti jo edellisenä iltana. Pesuvedessä lilluvat roskat on ärsyttäviä.

Lähde mattopyykille hyvissä ajoin aurinkoisena päivänä, koska matoilla kestää muutama päivä kuivua – ja pesupaikoista on aina kova kisa (ok ei aina, mutta kyllä pesupaikoilla on yleensä sellainen vähän surkuhupaisa kyynärpäätaktikointi käynnissä).

Ota kaveri mukaan! Matonpesu on parasta seurassa. 

Kuljeta matot Ikea-kassilla tai muulla vedenkestävällä kapineella pesupaikalle. Matot eivät ehdi kuivua pesupäivän aikana, joten on hyvä varautua kuljettamaan ne märkinä kotiin.


Sopiva juuriharja valitaan maton materiaalin ja sidoksen mukaan. Villa- ja silkkimattojen pesuun sopii pehmeä- ja pitkäharjaisempi juuriharja, räsymatot sen sijaan kestävät kovempaakin käsittelyä.

Mäntysuopa on se ainoa oikea mattolaiturisaippua, no question about it. Siitä jää ihana, puhdas tuoksu vielä huuhtelun jälkeenkin.

Vaatteesi kastuvat satavarmasti, joten pue päälle uikkarit tai rönttövaatteet ja valmistaudu henkisesti jääkylmiin vesisuihkuihin, kun naapuripesijä sählää vesiletkun kanssa. 

Aitoja, käsin sidottuja villa- ja silkkimattoja hangataan vain pitkittäissuuntaan. Kulumisen ja nukkaantumisen ehkäisemiseksi vältetään pyöriviä liikkeitä, sekä tarpeetonta voimankäyttöä. Vettä sen sijaan kannattaa lotrata, sillä kuivana harjaamisesta syntyy kitkaa, joka rasittaa maton sidoksia ja herkkiä lankoja. Räsymattoja saa hinkata mihin suuntaan vaan, ne oikein hykertelevät kovaotteisen pesijän käsissä.

Harjaa matto molemmin puolin ja käsittele tahrat esim. sappisaippualla.

Hanki nostoapua eritoten jos suunnittelet olohuoneen kolmemetrisen berberin pesua, koska märkä villamatto painaa kuin synti. 


Huuhtele matto ensin pesualtaassa. Nosta se sitten rekille ja huuhtele niin kauan, ettei sen pinta enää vaahtoa. Anna maton kuivua hetki (esim. sen aikaa, kun peset toisen maton tai syöt mattolaiturieväät), ja kanna se sitten mankelointipisteelle.  

Mattomankeli puristaa ylimääräiset vedet tehokkaasti pois, mutta kovin tiheää mattoa voi joutua vetämään sen läpi useamman kerran. Varo mattomankelia käytellessäsi, etteivät sormesi lipsahda sen rautaiseen kitaan!

Älä jätä mattoja yöksi ulos kuivumaan, ellet halua koetella onneasi. Jos ei sada, maton päälle todennäköisesti sontii joku pahuksen rastas ja kaikki verenmaku suussa tehty työ valuu hukkaan.


Mattopyykin jälkeen kuuluu hengähtää hetki auringossa. Äitin kanssa käymme usein hakemassa viereisestä kaupasta jäätelöt ja bongailemme siistejä kudontakuoseja muiden matoista. Aina lähtee muka vireille joku matonkudontaprojekti, mutta vielä ei ole yhtäkään mattoa kudottu yhdessä (äiti kyllä on). Ai että, se on kyllä Things to do with Your Life -listalla top 3 joukossa.


No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.