Saturday 16 June 2018

KesäsuunnitelmiaKesäkuu on ehtinyt jo puoleenväliin, mutta kesäsuunnitelmat on täällä ainakin vähän vaiheessa. Aion pitää varsinaista lomaa muutaman viikon heinäkuussa, mutta muuten toteutan kesäsuunnitelmiani iltaisin ja viikonloppuisin - ja etenkin näiden osalta on hyvä lyödä lukkoon ihan tarkka ajankohta, muuten niitä siirtää helposti ja kohta on kesä ohi! Kotimaanmatkailu ja kaikenlainen kesäpuuhastelu kiinnostavat. Ainakin nämä haluaisin tänä kesänä tehdä ja kokea:


Suomenlinnassa ei ole tullut käytyä vuosiin, joten siellä voisi piipahtaa joku päivä ihan vaan ihailemassa maisemia ja syömässä pizzat Nikolaissa. Ei hääppöinen sotasuunnitelma, mutta täydellinen ohjelma jollekin laiskalle viikonlopulle tai arki-iltaan. 

Päiväretki Porvooseen on Kirsin ja minun jokakesäinen perinne, joka jäi viime kesänä traagisesti kokematta. Tänä keväänä sain retken syntymäpäivälahjaksi ja heinäkuun toinen viikko näyttäisi sille lupaavalta ajankohdalta (olen silloin ainakin suunnitelmieni mukaan lomalla töistä).Kesälomamatka suuntautuu tänä vuonna ehkä Malagaan tai Prahaan, mutta se on syntymäpäivälahjani, joten mies saa huolehtia kaikista käytännönjärjestelyistä. Vaikka Suomen kesä on ihana, viikon maisemanvaihdos on ihan tervetullut. Lentomatkustamisen ympäristövaikutukset mietityttävät, mutta koska meillä on tänä kesänä varsinaista lomaa vain viikko, haluamme maksimoida ajan matkakohteessa.

Kiinnostaisi kyllä taittaa syksyllä joku reissu Eurooppaan junalla. Haaveilen tietenkin matkustavani ylellisellä Venice Simplon OrientExpressillä, mutta hinnat ovat sellaiset, että tuo matka olisi realistisesti mahdollinen vasta ensi vuonna.


Mökkiviikonloppu täytyy Suomessa kokea vähintään kerran kesässä! Omaa mökkiä meillä ei vielä ole (sen hankinta houkuttelee tosin vuosi vuodelta enemmän), mutta onneksi mökkejä on lähipiirissä useampi, joista kaksi sijaitsee inhimillisen ajomatkan päässä.

Mökillä ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, vaikka joku pieni projekti odottaakin mökillä aina  tekijäänsä. Riittää että pääsee todelliseen mökki state of mindiin, eli lukee kirjaa riippukeinussa tai laiturilla, syö ihan liikaa grilliruokaa ja käy yötä päivää häikäilemätöntä taistelua hyttysiä vastaan.


Mattopyykki täytyy pestä viimeistään heinäkuun aikana, jotta matot saa yön aikana kuiviksi. Jääkylmä vesi ja mäntysuopa, ah! Odotan niitä joka kesä. Laitanpa viimevuotiselta mattopyykiltä kerätyt neuvot taas pian jakoon, jotta kaikki oman elämänsä Martat voivat alkaa katsella sopivaa päivää kalenterista. Mattopyykin jälkeen syödään hyvin ansaitut jäätelöt.

Sadonkorjuu ja säilöntähommat kuuluvat oleellisesti kesän jälkipuoliskolle. Mustikkametsälle täytyy päästä, koska talvesta ei selviä ilman mustikoita. Olen joka vuosi suunnitellut lähteväni äidin matkaan, mutta aina on äiti saanut yksin keräillä mustikat meidänkin talouteen. Josko nyt vihdoinkin saisi lähdettyä äidin avuksi!

Maustekurkut täytyy säilöä, kunhan avomaakurkut kypsyvät. Tässäkin äiti on nyt liian monena vuonna saanut pakertaa keskenään! Pelkään, että kuivuus, joka ei liene kenenkään mielestä Suomen kesälle tyypillistä, pilaa tyystin mansikka-, mustikka- ja ennen kaikkea sienisadon. Se olisi kamalaa. Sienimetsälle lähden äidin ja Vilman kanssa, koska äiti tietää sienistä kaiken, ja Vilma löytää kaikki sammalmättäiden alla lymyilevät kanttarellit ja suppilovahverot.


Yllämainittujen lisäksi aion ainakin olla paljon ulkona, syödä hyvin ja viettää mahdollisimman huoletonta elämää. Ja lukea paljon! Yhden suosikkikirjailijoistani, upean Chimamanda Ngozi Adichien (joka muuten valittiin hiljattain arvostetun PEN Pinter -palkinnon saajaksi), tuotanto on minulla edelleen harmillisesti kesken. Lisäksi aion valmistua vaatetusmuotoilijaksi (vihdoin!) keväällä 2019, joten muutama kouluhommakin täytyy hoitaa valmiiksi tässä kesän aikana.

Mitä teidän kesäsuunnitelmiinne kuuluu? Ilmiantakaa ainakin kaikki mielenkiintoiset kotimaan nähtävyydet ja viikonloppukohteet!No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.