Tuesday 13 March 2018

Botanical stories: Strelitzia reginae


Suhtaudun intohimoisesti kasveihin ja kasvitieteeseen, joten päätin aloittaa juttusarjan, jossa lähden tutkimusretkelle suosikkikasvieni taustoihin ja historiaan. Juttusarjan nimeksi tulee Botanical stories, koska se kuulostaa upealta. House & Garden soittaa ihan varmasti näinä päivinä ja tarjoaa minulle pestiä kolumnistina!

Ensimmäisenä esittelyyn pääsee Strelitzia reginae, joka tunnetaan suomalaisittain nimellä paratiisikukka tai kolibrikukka, englatilaisittain Bird of paradise tai Crane flower. Näitä nimityksiä käytetään yleisesti kaikista viidestä Strelitzia-suvun kasvista, joista muut neljä lajiketta ovat alba, claudata, nicolai ja juncea.

(Vähänkö ristiriitaista, että sama kasvi on suomeksi kolibrikukka ja englanniksi 'kurkikukka'! Strelitziat muistuttaa ulkonäöllisesti enemmän kurkea, mutta ilmeisesti kolibrit istuvat tuossa alalehdykällä tai "terassilla" ja juovat sen mettä, eli molemmat nimet ovat omalla tavallaan sopivia. Fiilistellään hetki kolibrin elämää, kun ne voi istuskella juomassa mettä terassilla, joka on oikeasti valtava kukka.)

Strelitzia reginae on kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta sitä kasvaa luonnonvaraisesti myös muilla päiväntasaaajan ja valtamerten tuntumassa sijaitsevilla rannikko- ja saaristoalueilla.

Kasvin latinankielinen nimi, Strelitzia reginae, oli kuitenkin hieman yllättäen avain sen mielenkiintoiseen historiaan. Kasvi on nimetty Charlotte Mecklenburg-Strelitzin mukaan, joka oli  siis Iso-Britannian kuningas Yrjö III:n vaimo, kuningatar Charlotte (reginae tarkoittaa kuningatarta)!


Koin hengenheimolaisuutta Kuningatar Charlotten kanssa heti lukiessani, että olemme syntyneet samana päivänä, 19. toukokuuta (joskin hän 250 vuotta aiemmin), ja että hän oli suuri taiteiden tukija, sekä innokas amatöörikasvitieteilijä! Charlotte eli kuningattareksi varsin epämuodollista elämää, paljolti Englannin maaseudulla Kew'ssä, ja nautti kotinsa sisustamisesta, jossa häntä inspiroivat rohkea värien käyttö ja itämaiset vaikutteet. Lisäksi hän oli Marie Antoinetten kirjekaveri ja arvosti suuresti  naisten koulutusta!

Kuningatar Charlotten aikaan tunnetut löytöretkeilijät kiersivät tutkimassa maailmaa ja nimesivät tuntemattomia lajikkeita peribritiläiseen tapaan kuninkaallistensa mukaan - niin on saanut nimensä myös Strelitzia reginae. Kasvia tuotiin Eurooppaan tiettävästi ensikertaa noihin aikoihin, jolloin se päätyi myös suurella todennäköisyydellä nimekkäiseen Kew Gardensiin, jonka lajikekokoelmaa Kuningatar Charlotte laajensi ja rikastutti huomattavasti elinaikanaan. Kew Gardensissa täytyy ehdottomasti vierailla pian!

Lähempänä kolibrikukkaa voi ihailla ainakin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Mutta en kerro missä salissa, koska metsästäminen on kaikkein hauskinta!



No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.