Wednesday 20 December 2017

Joululahjaneuvoja


Fakta 1. Annan joka vuosi joululahjan suunnilleen 12 ihmiselle.

Fakta 2. Suhtaudun lahjojen antamiseen tinkimättömästi ja haluan antaa vain hyödyllisiä, käytännöllisiä ja mahdollisimman tehokkaasti ympäristöä säästäviä joululahjoja.

Fakta 3. Koska annan niin monta lahjaa, lahjakohtainen budjetti täytyy yrittää pitää järkevänä.

Lopputulema. Minulla on siis hankittavanani suhteellisen paljon lahjoja, joiden hankinta täytyy suunnitella strategisesti, jotta en joudu tinkimään lahjojen laadusta, tai budjetistani.

Häiriötekijä. En ole vielä ikinä aikuisiälläni ostanut joululahjoja ajoissa (äiti toteaa parhaillaan, etten ole vielä ikinä aikuisiälläni tehnyt mitään ajoissa).

En kuitenkaan aio antaa hikikiukulle periksi, koska elämäni ohjenuora on be cool.

Stressaamisen sijaan olen siis laatinut aivojeni vähäisinä luppohetkinä yksityiskohtaisen strategian, jonka puitteissa suoritan sumeilemattoman täsmäiskun, ja ostan kaikki 12 joululahjaa kerralla. Boom.

Koska arvelen, että on olemassa muitakin tonttuja, jotka eivät hoida asioitaan ajoissa - ja koska olen kieltämättä hieman päihtynyt joululahjastrategiani viiltävästä tehokkuudesta - jaan muutaman joululahjaneuvon. Näille ei ole sen kummempaa onnistumistaetta, kuin että ilahtuisin itse (ja tunnen koko joukon ihmisiä, jotka ilahtusisivat), jos joku näistä paljastuisi jouluaattona paketista.


Hyväntekeväisyyslahjoitus on helppo lahja etenkin niille, joilla on jo (liikaa) kaikkea. Olen itse tukenut eläinten hyvinvointia Animalian lahjoitussivustolla ja SEY:n kuukausilahjoittajana. Animalian sivuilla voit tilata lahjoituksen yhteydessä kortin, jossa kerrotaan mihin lahjoittamaasi rahasummaa käytetään. Lahjoitussummia on moneen eri lähtöön (7-120 €), joten hyväntekeväisyyslahjan voi antaa, vaikka oma rahapussi olisikin laihanpuoleinen.

Elämyslahjat ovat aina ihania, ja niiden puitteissa voi keksiä vaikka mitä. Elämyslahjan ei tarvitse olla kallis, eniten merkitsee yhdessäolo ja hauska ajanviete. Esimerkiksi iki-ihanaan Kino Tapiolaan saa 20€:lla liput moneen esitykseen, ja tunnelmallinen elokuvailta on vanhassa teatterissa taattu! Museokortti on myös mahtava elämyslahja, josta on iloa koko vuoden ajan. 

Lahjakortti voi vaikuttaa tylsältä lahjavaihtoehdolta, ja oikean summan valitseminen voi tuottaa päänvaivaa, etenkin jos lahjabudjettisi ei ole suuri. Kannattaakin ajatella lahjakorttia välineenä, jolla voit lisätä hieman hemmottelua lahjansaajan  elämään. Anna lahjakortti, jolla saa viihtyisästä ravintolasta drinkit ja naposteltavaa, kukkakaupasta leikkokimpun tai kirjakaupasta inspiroivan lehden. Ihania kukkakauppoja ovat esimerkiksi InBloom, Andante ja Wild Things. Kirjakaupoista mielenkiintoisia julkaisuja myy kirjakauppa Nide.


Ruokalahjat ovat parhaita lahjoja. Muista kunnioittaa lahjansaajan erityisruokavaliota ja huomioi ruokien säilyvyysrajoitteet. Valmista ruokalahjat itse jos sinulla on aikaa, ja pakkaa ne ekologisesti vanhoihin lasipurkkeihin, koriin tai esimerkiksi kauniiseen kankaaseen. Koreja ja lasipurkkeja löytää edullisesti esim. Fidoista ja kierrätyskeskuksista, ja Samujin kätevää tengui-monikäyttökangasta saa 20 €:n metrihintaan. Vegaaniset ja gluteenittomat pekaanipähkinämysli ja siemennäkkäri sopivat joulunajan naposteluun täydellisesti.

Viherkasvi kannattaa istuttaa valmiiksi, jotta lahjansaajan ei tarvitse laukata ostamassa istutusvälineitä ja sotkea lattioita mullalla. Olen itse löytänyt parhaat ja sopuhintaisimmat ruukkuni Fidasta ja kierrätyskeskuksesta. Kauniita punasavisia ruukkuja löydät Undumbaran studiolta Kalliosta. Arela Storella on myös parhaillaan myynnissä veikeitä kokedamas-istutuksia, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Viherkasvin rinnalle voi ostaa lasisen kastelupallon, joita saa esim. Tre:stä kahden kappaleen pakkauksissa. Hardcore-kasviharrastajan unelma on Haws:n metallinen kastelukannu, joita myy Helsingissä ihana Proloque. Olen kuolannut kannua niin kauan, että käyn ehkä ostamassa sen itselleni joululahjaksi, jos Joulupukki ei ole tajunnut monia kovaäänisiä vihjailujani.

Kynttilä on jouluna ajankohtainen lahja. Sopii erinomaisesti lahjansaajalle, joka hukkuu tavaraan, koska kynttilä katoaa kirjaimellisesti savuna ilmaan. Ihania tuoksukynttilöitä myyvät mm. Samuji ja Proloque, mutta kannattaa varmistaa, ettei lahjansaaja ole liian tuoksuherkkä. Sain itse Samujin 3-haaraisen kynttilän Kirsiltä eräänä jouluna, ja se on mielestäni niin kaunis etten ole vielä tohtinut aloittaa sen polttamista. Kynttilän kylkeen voi ostaa kauniin tulitikkurasian, Vitran kulta-valkoinen Knot on ehkä kaunein tulitikkurasia ikinä.


Tarpeelliset turhakkeet ovat taitolaji, ja niitä ostettaessa täytyy olla tarkkana ettei päädy vahingossa hankkimaan tavaroita, jotka jäävät pyörimään tarpeettomina lahjansaajan nurkkiin. Suosikkejani ovat Bernierin mandoliini Ghef Mariuksesta, Kipukoukku ja Aquis-hiusturbaani. Arelan kasmiriset ranteenlämmittimet ovat koneella työskentelevän ja ulkona valokuvaavan pelastus. Mieti turhakkeita ostaessasi ainakin tarkkaan, a) onko esine vaivaton säilyttää ja huoltaa, ja b) käyttäisitkö sitä itse.

Kirjat, koska ei ole parempaa lahjaa kuin huolella valittu kirja. Go zero waste antikvariaateissa. Omalla joululahjatoivelistallani on tänä vuonna 5 kirjatoivetta ja sain pari joululahjaa etukäteen, kun eräs tonttu karsi omia kirjaröykkiöitään ja lahjoitti minulle Tim Walkerin valokuvateoksen ja massiivisen Ralph Lauren-kahvipöytäkirjan. Kiitos, uncle Hannu.

Talouden- ja vaatteidenhuoltotarvikkeet ovat oman kokemukseni perusteella todella suosittuja lahjoja. Joululahjaksi sopivat kengänkiillotusvälineet, kasmir-kampa, bee's wrap, kangaslautaliinat, kauniit tiskiharjat ja -pyyhkeet, käsi- ja tiskisaippuat. Näitä on helppo yhdistellä esimerkiksi edellä mainittuihin ruokalahjoihin. Parhaat apajat löydät Tre:stä ja Nudgesta.

Kalenteri vuodelle 2018 toivottaa uuden vuoden tervetulleksi, ja sen sivuille voi kirjoitella valmiiksi yhteisiä menoja tai muistutuksia. Toivon itse joka joulu Moleskinen mustaa, pehmeäkantista weekly planneria, koska en yksinkertaisesti osaa käyttää muuta kuin paperikalenteria ja olen vakiintunut tähän nimenomaiseen malliin. Viime jouluna annoin tuolle parrakkaalleni Teemu Järven Forest Greetings-seinäkalenterin, jonka 2018-painos on myös huikaisevan kaunis. Satokausikalenteri myös best!


Älä unohda karvakavereita, jotka ainakin meillä menevät vähintään yhtä sekaisin joululahjoista kuin ala-asteikäiset sisartenlapset. Tyylikkäimmät luffelahjat löytyvät kotimaiselta Kind for Dogs -merkiltä, jota myy heidän oman verkkokauppansa lisäksi ainakin Tre.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.