Saturday 28 October 2017

Ensilumi ja maailman maukkain siemennäkkileipä


Ajattelin, että ensilumi satoi tänä vuonna jotenkin poikkeuksellisen aikaisin, mutta sitten tajusin, että nythän on jo loka-marraskuun vaihde. Viime vuonna ensilumi satoi 3. marraskuuta, eli loppupeleissä samoihin aikoihin, mutta puut taisivat olla silloin jo paljaat lehdistä. Vihertävät lehdet joiden päälle on satanut lunta näyttää aina hassuilta - ihan kun lumi olisi tavoittanut jonkun viherkasvin, joka ei ymmärrä pudottaa lehtiään syksyllä. 

Ensilumi vaikuttaa aina käänteentekevästi vuodenaikaan. Siitä alkaa puolivirallisesti loppusyksy, eli ollaan väistämättä talven kynnyksellä. 

Toinen käänteentekevä asia elämässäni viimeaikoina on ollut se, että tein ensimmäistä kertaa todella onnistunutta simennäkkäriä. Nimesin sen tietenkin heti vaatimattomasti maailman maukkaimmaksi siemennäkkileiväksi, koska minulla on ehkä lievä Kattokassis-syndrooma omien tekemisieni suhteen.  

Olen yrittänyt tehdä siemennäkkäriä varmaan viisi kertaa Risentan pussista, mutta lopulta touhu alkoi lähinnä ärsyttää, kun valmis näkkäri mureni aina käsiin. Sitten älysin sooloilla reseptin kanssa hieman, ja lisäsin pussin sisältöön puolitoista desiä kaurahiutaleita ja vähän enemmän öljyä ja vettä. Ja avot, syntyi maailman paras simennäkkäri! Taas yksi esimerkki siitä, ettei valmiita ohjeita kannata noudattaa turhan tarkasti.


Risentalla on paljon erilaisia puolivalmiita simennäkkäriseoksia, mutta oma lempparini on se juuresversio, missä on mukana ainakin punajuurta ja porkkanaa. Juurekset lisää mukavasti maukkautta näkkäriin, eikä maissijauhon ja öljyn sivumaut pääse puskemaan ihan yhtä paljon läpi. Lisäksi moni päällinen saa kivaa potkua erityisesti punajuuresta. 

Titenkin siemennäkkäriä voi tehdä hieman edullisemmin alusta asti itse, kun ostaa siemenet erikseen ja risentan maissijauhopussin. Siinä tapauksessa raastaisin juurekset taikinan sekaan raastimen pienimmällä syrjällä, jotta ne eivät riko näkkärin rakennetta. 

Näkkäriä kannattaa tehdä paljon kerralla, koska vaikka se on muuten vaivaton tehdä, menee sen paitamiseen tovi. Sitäpaitsi pellillinen katoaa ihan armottoman nopeasti!

Päällisiksi sopivat parhaiten välimeren gouda (juustotiskistä) ja Aura-juusto. Jos haluat tehdä vieraillesi alkupaloja, levitä näkkäripalalle aprikoosimarmeladia, leikkaa päälle mehevä valkohomejuustomöykky  ja koristele mintunlehdellä. Söin näitä eräässä taannoisessa tapahtumassa todella liian monta.Maailman maukkain siemennäkkäri
(2 pellillistä)

1 pss Risentan juures-siemennäkkärisekoitusta
1,5 dl luomukaurahiutaleita
1 dl ruuanlaittoon sopivaa oliiviöljyä 
2dl keitettyä vettä


Sekoita näkkäripussin sisältö ja kaurahiutaleet. Lisää öljy ja keitetty vesi, ja sekoita kunnolla. Jaa taikina kahdelle leivinpaperille. Levitä taikinan päälle toinen arkki leivinpaperia ja kauli taikina sen päältä tasaisen litteäksi. Siirrä taikina varovasti uunipellille. Paista ensin 15min, jonka jälkeen leikkaa näkkäri esim. pizzaleikkurilla haluamasi kokoisiksi paloiksi. Tein itse 12 palaa, mutta jos valmistat näkkäriä alkupaloja varten, voit tehdä paloista pienempiäkin! Paista paloja vielä 35-40 min. Mitä kauemmin näkkäriä paistat, sitä rapeampaa siitä tulee, mutta varo ette kärähtämistä.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.