Jos alkuvuoden selkeys ja rauha sulaa lumien myötä, sitä ei saa takaisin ostamalla lisää krääsää.
Vuonna 2024 Temusta tuli suomalaisten suosituin verkkokauppa. Kiinasta tuotavien krääsäpakettien määrä kasvoi kolmetoistakertaiseksi vuoteen 2023 verrattuna, ja krääsää tuotiin Suomeen Kauppalehden mukaan lokakuuhun mennessä jopa neljä pakettia jokaista suomalaista kohti. Maailman toiselta puolelta raahattavan krääsän keskihinta oli 6 euroa paketilta.
On ymmärrettävää, että ostovoiman surkastuessa halpa tavara kiinnostaa. Kiukustuneet kansalaiset moittivatkin päivälehtien kommenttikentissä Temu-kritiikkiä "noitavainoksi", ja syyttävät Temun ympäristökuormasta huolestuneiden aloitteiden ohjailevan markkinaa kuluttajan edun vastaisesti. Temun aggressiivista mainontaa, tuoteturvallisuuden sekä ympäristö- ja yritysvastuun olemattomuutta ei puolestaan koeta ohjailevan markkinaa kuluttajan etujen vastaisesti.
Temu edustaa suomalaiselle kuluttajalle vapautta, koska maksamme kiinalaiselle krääsäjätille satasen, jottei suomalainen yritys (saati verottaja!) saa viittäkymppiä. Valloillaan on käsitys, että kuluttaja voittaa, onnistuu 'jallittamaan järjestelmää', kun saa ostettua poskettoman halvalla. Hyvät ihmiset, ei. Silloin järjestelmä nimenomaan jallittaa meitä.
Kommenttikentän kriitikot ovat siinä oikeassa, että Suomessa ei valmisteta enää monia niistä esineistä, joita Temu myy. Ei tunnu järkevältä ostaa Kiinassa valmistettua esinettä suomalaiselta jälleenmyyjältä moninkertaiseen hintaan, vaikka myyjä ottaisi verot maksettavakseen ja ottaa vastuun esineen turvallisuudesta.
Se ei kuitenkaan ole lainkaan asian ydin. Asian ydin on muutos kulutuskäyttäytymisessämme, ostopaikkaan katsomatta: krääsästä on tullut se kulutushyödyke, jota me suomalaiset haluamme ostaa. Se on valtava ongelma.
Kompulsiivinen krääsän ostaminen ei nimittäin kerro varattomuudesta tai ostovoiman heikentymisestä. Krääsällä ei ole jälleenmyyntiarvoa, eikä uudelleenkäyttömahdollisuuksia. Jos siis köyhän identiteetti tai inflaatiovitutus istuu syvässä, vielä syvempään kannattaisi istuttaa mentaliteetti köyhällä ei ole varaa turhaan paskaan.
Krääsän ostaminen kertoo keskittymiskyvyn ja kriittisen ajattelun puutteesta, joista kärsiessämme meidät on helppo valjastaa lähinnä miljardöörejä hyödyttävään laumakäyttäytymiseen. Minne hävisi maailmalla muotoilukansana kunnioitetun porukan itsekunnioitus ja omanarvontunto?
Onneksi ei ole liian myöhäistä – eikä missään tapauksessa liian aikaista – päättää ostaa tästä vuodesta alkaen vähemmän, mutta parempaa.
No comments:
Post a Comment