Sunday 11 August 2019

Idoli: Chimamanda Ngozi Adichie

Kuva: Thrustan Redding, M Le Magazine du Monde

Kuusi vuotta sitten sain koulussa tehtävän: kirjoita essee ihailemastasi tunnetusta ihmisestä, jonka kaltaiseksi haluaisit tulla. Kimpaannuin tehtävästä, koska mielestäni ihmisen pitäisi etsiä itsestään se, joksi tulla, eikä rakentaa identiteettiään jonkun muun varaan. First know, be and aspire to be yourself.

Olen edelleen samaa mieltä, mutta jos essee pitäisi kirjoittaa nyt, kirjoittaisin Chimamanda Ngozi Adichiestä.

Adichie on vuonna 1977 syntynyt nigerialainen kirjailija, joka käsittelee teoksissaan ja puheenvuoroissaan rotua, sukupuolta, ihmissuhteita ja tasa-arvoa. Vogue kuvaili Adichieta vuonna 2015 ilmestyneessä haastattelussa näin: ”- - palkittu kirjailija, TED-talk sensaatio ja Beyoncén suosikkifeministi”. Seems like Queen B and I have something in common!

Tutustuin Adichieen lukiessani vanhasta Voguesta hänen kirjoittamansa joulutarinan. Se oli upea, joten lainasin heti Adichien ensiromaanin The Purple Hibiscus. Tänä kesänä ainoa lomatavoitteeni oli lukea mahdollisimman paljon Adichieta ja Adichiesta.Top 3 teokset, toistaiseksi

Half of a Yellow Sun, upea kertomus Nigeriaa 1960-luvulla repineestä sisällissodasta, jonka tuloksena Igbot perustivat Etelä-Nigeriaan pian kaatuneen Biafran valtion. Riipaiseva tarina kerrotaan kolmen erilaisessa asemassa olevan henkilöhahmon kautta, jotka pyrkivät selviytymään epätoivoisen sodan ja kaaoksen keskellä.

Americanah, rakkaustarina, jonka keskiössä ovat rotu, kuulumattomuus ja kuuluvuus. Oman lukukokemukseni perusteella myös se, miten koti löydetään itsestä ja toisista ihmisistä, ei niinkään paikasta tai ajasta. Pitää otteessaan viimeiseen lauseeseen asti. Samaistuin tämän kirjan päähenkilöhahmoon ehkä enemmän kuin yhteenkään fiktiiviseen hahmoon koskaan.

We Should All Be Feminists kirjallinen versio Adichien vuonna 2012 pitämästä TEDx talkista (must watch!!!). Palautin kirjan viikon myöhässä kirjastoon, koska halusin nukkua se tyynyn alla. Katso myös Adichien ensimmäinen, älyttömän hyvä TED talk The Danger of a SingleStory.Adichie kirjoittaa selkeästi, lämpimästi ja inhimillisesti. Henkilöhahmot ovat syviä ja huomiot viiltäviä. Nauroin ja itkin jokaista teosta lukiessani. Seuraavaksi luen vuonna 2017 julkaistun Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions.

Mietin pitkään, miksi juuri Adichie herättää niin suurta ihailua kirjailijana, puhujana, feministinä, tyyli-ikonina ja naisena. Mutta sitten tajusin: juuri siksi, että Adichie on nimenomaan herself.

Seuraa Adichien instaa täällä (jatkuva tyyli-inspiraation lähde). Kannattaa myös napata lehtihyllystä Vogue Britainin syyskuun numero (jonka on muuten toimittanut HRH The Duchess of Cambridge, eli näin ystävien kesken Kate), sen sivuilla seikkailee muiden inspiroivien hahmojen lisäksi Adichie!

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.