Thursday 3 May 2018

Risotto Primavera

Kevään paras sesonkiruoka on ehdottomasti risotto primavera, eli kevätrisotto. Risotto on kotoisin Pohjois-Italiasta, mutta ketään yksittäistä tekijää ei ole pystytty nimeämään sen keksijäksi. Itse veikkaan, että kokit ovat peri-italialaiseen tapaan väitelleet hautaan asti siitä, mikä on oikeaoppinen risotto ja mikä ei, eikä lopulta kukaan ole saanut kunniaa itselleen.

Yleisesti ottaen ajatellaan kuitenkin, että risotolla on kolme ominaispiirrettä: 1.) risotto kuuluu valmistaa lientä riisiin imeyttäen, 2.) lopputuloksen tulee olla hieman juokseva, mutta 3.)  riisin purutuntumaltaan al dente. Muutoin valmistamisessa voikin sitten soveltaa mielin määrin!

Oma suosikkini - ja varma kevään merkki - on risotto primavera, johon lotrataan reilusti valkoviiniä (huom! tärkeää), ja joka höystetään kevään sesonkikasviksilla: herneillä, tuoreella parsalla, kevätsipulilla yms.

Täydellisessä maailmassa risottoa varten kypsytetään itse kasvisliemi juuresten ja kasvisten ylijäämistä, ja haetaan tuoreita herneitä torilta. Oikeassa elämässä pärjäät mainiosti liemikuutioiden ja pakasteherneiden turvin, kunhan parsa on tuoretta ja valkoviini vähintään keskinkertaista.

Risotto Primavera

4 annosta 

1-2 sipulia
4dl risottoriisiä (esim. arborio)
1l kasvis- tai lihalientä
Reilusti oliiviöljyä
Valkoviinipullon kolmannes
n. puolikas parmesaanikolmio

Herneitä
Nippu parsaa 
Kevätsipulia


Kuutioi sipuli ja kuullota sitä kattilan pohjalla runsaassa oliiviöljyssä. Lisää riisit ja sekoitele, kunnes ne muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Lisää lientä reilu desi kerrallaan, ja anna nesteen imeytyä riisiin lähes kokonaan ennen seuraavaa lisäystä. Kaada viimeisenä valkoviini. Poista parsojen juuripää, leikkaa ne suupalan kokoisiksi ja  kiehauta puolipehmeiksi. Lisää kasvikset ja raastettu parmesaani riisin sekaan, ja anna hautua vielä hetken.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.