Saturday 14 April 2018

Zero waste leikkokukat: 7 vinkkiä

Leikkokukkien ostaminen ei ole mikään ekoteko, etenkään jos kasvit tuodaan kaukaa. Niistä aiheutuva kuluttajaroska on kuitenkin helppo minimoida! 


Kevät ja leikkokukat! Leikkokukat ovat ihania, mutta ostan niitä nykyään suhteellisen harvoin, sillä erityisesti ulkomailta tuotavien kasvien sosiaaliset- ja ympäristövaikutukset arveluttavat.

Lisäksi olen mietiskellyt niitä pakkausmateriaalimääriä, joita syntyy leikkokukan elinkaaren aikana. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon kukkalogistiikasta syntyy roskaa ja kuinka aktiivisesti sitä lajitellaan ja kierrätetään. Ne pakkausmateriaalit, jotka kannamme kotiin kukkiemme mukana on helppo välttää, uusiokäyttää tai kierrättää. Here's how:

1.) Jos haluat olla todellinen zero waste -ninja, ota kukkakauppaan mukaan vanhaa hesaria/lahjapaperia tai suuri astipyyhe/tyynyliina/kangas ja pyydä myyjää pakkaamaan kukat siihen.

2.) Jos edellinen tuntuu hiukan extremeltä, tee näin: ota kukkien pakkauspaperit talteen ja käytä uudelleen lahjapaperina tai pakkausmateriaalina. Olen itse pakannut kukkapapereihin esim. Zadaa-myyntini ja kaikki viime jouluna antamani lahjat! Leikkokukkien paperit ovat pikkuhiljaa korvanneet meillä kaikki lahja- ja pakkauspaperitarpeet.

3.)  Etsi kukkakauppa, joka käärii kukat kauniiseen paperiin (esim. InBloom). Jos käärepaperin oikea puoli on koristeltu räikein logoin (esim. Plantagen), käytä paperia nurja puoli ulospäin, ja koristele se leimasimella tai maalaa siihen joku kuosi. Kuulostaa Strömsö-pipertämiseltä, mutta ei sen tarvitse olla. Simple is best: vedä paperiin muutama veto mustalla akvarellilla ja elegantti lahjapaperi on valmis.


4.) Pyri ostamaan kukat ilman muovista vesiputkea. Mikäli sinun on pakko ostaa vesiputki, kysy kukkakauppiaaltasi voitko palauttaa sen hänelle uutta käyttöä varten. Ninja-level: ota putkilo talteen ja kiikuta sama putkilo mukaan seuraaville kukkaostoksille.

5.) Mikäli ostat kukkakimpun jonka tulisi olla vedessä, voisitko viedä sen perille second hand -maljakossa? Fidoista ja kierrätyskeskuksista löytyy loputtomasti upeita maljakoita, jotka toimivat myös osana lahjaa! Tilapäisenä vesiastiana voi käyttää ihan tavallista lasipurkkia.

6.) Jätä sellofaani kauppaan. Kukansaajan ei ole mikään pakko nähdä kukkaansa ennen pakkauksen avaamista - se säilyy kauemmin yllätyksenä! Jos kukansaaja ei lämpene paperien uudelleenkäyttöön, ota paperit talteen tai varmista, että ne päätyvät paperinkeräykseen.

7.) Kiinnitä huomiota naruihin. Paperinarun voi käyttää lahjanaruna ja kierrätää, kuminauhat kannattaa ottaa ehjänä talteen. Säästyt niidenkin ostamiselta uusina. Muovinaru kannattaa jättää kauppaan.

Olen pari kertaa napannut kylään tuomieni kukkien paperit talteen, kun ne ovat olleet päätymässä rypistettyinä sekajätteeseen. Toimintani on aiheuttanut hilpeyttä, mutta monesti se on myös saanut aikaan ahaa-elämyksen. Miksi ostaa (usein ohueen muovikelmuun pakattua) lahjapaperia uutena kaupasta, kun kukkakauppias pyöräyttää leikot aina useampaan suureen, täysin käyttökelpoiseen arkkiin? Niinpä!


No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.