Wednesday 11 April 2018

Haaste: #Vaatekirjanpito


Lanseeraan #Vaatekirjanpito haasteen! Vaatekirjanpidossa jokaisen vaatteen ostohinta ja käyttökerrat kirjataan muistiin esim. vuoden ajan, ja lopputuloksena on kiistatonta todistusaineistoa omista kulutustottumuksista! Who's in?


Käytämme ostamiamme vaatteita liian vähän. Oli vaateostos halpa tai kallis, se on hirveän huono ostos, jos se jää kaappiin. Vaatteet ovat ennen kaikkea käyttötavaroita.

Vaatekirjanpidon keskeinen ajatus on kehittää kestävämpiä kulutustottumuksia, ja haastaa itsensä miettimään vaatteen laatua ja käyttökelpoisuutta. Se on mielenkiintoinen matka omiin kulutustottumuksiin, sillä sen avulla voi esimerkiksi selvittää, kuinka paljon rahaa käyttää vaatteisiinsa vuoden aikana, ostaako pääasiassa uusia, vai second hand vaatteita – sekä tietenkin sen, tuleeko ostamiaan vaatteita oikeasti käytettyä!

Kun on tilivelvollinen omista vaateostoksistaan, miettii kaupassakin realistisemmin: will this look very, very bad on paper? Toisin sanoen, käytänkö tätä oikeasti? Vaatekirjanpito auttaa sitoutumaan vaatehankintoihinsa tehokkaammin, ja tekemään taloudellisempia ratkaisuja vatekaupan kassalla.

Taloudellinen näkökulma vaatteiden hankintaan ei ole uusi. Kuten suosikkikirjani, Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi tietää kertoa, käyttökertojen hinnan laskemista suositellaan jo madame Dariaux'n pukeutumisoppaassa vuodelta 1964! Samainen mestariteos toteaa tyhjentävästi: "vatteestaan saa sitä paremman 'tuoton', mitä useammin sitä käyttää".

Eli ainoa oikeasti taloudellinen vaate ei ole ostohinnaltaan edullinen, vaan käyttökertahinnaltaan edullinen.


Tässä piilee vaatekirjanpidon nerous: ostohinnan ja käyttökertojen avulla on helppo laskea, kuinka paljon kunkin vaatteen käyttökerta tulee maksamaan. Vaikka vaate olisi alunperin halpa, siitä tulee nopeasti kovin epätaloudellinen jos sitä tulee käyttäneeksi vain muutaman kerran.

Toisaalta laatuvaate, joka kestää useita kymmeniä käyttökertoja (niin esteettisesti kuin laadullisesti), onkin yhtäkkiä halpavaatetta huomattavasti taloudellisempi ratkaisu, vaikka sen ostohinta olisi kolminkertainen.

Sitten on tietenkin niitä supertaloudellisia kirpparilöytöjä, jotka maksavat alle kympin, ja joita tulee käyttäneeksi tuhatmiljoonaa kertaa. Kaiken ytimessä on kuitenkin nimenomaan se, että hyvä ja taloudellinen vaatehankinta on sellainen, jota tulee ihan oikeasti käyttäneeksi.


Kannustan kokeilemaan vaatekirjanpitoa edes yhden vaatteen osalta. Merkitse vaikka puhelimen muistiinpanoihin seuraavan ostamasi vaatteen hinta, ostopäivä ja päivämäärät, jolloin käytät sitä (helppo tehdä esim. työmatkan aikana, jos aamuisin on kiire). Tarkastele tilastoa parin kuukauden ja taas vuoden päästä: mikä vaatteen käyttökertahinta on silloin? Oliko ostoksesi taloudellinen?

Aion itse laittaa muistiin kaikkien tänä vuonna ostamieni vaatteiden tiedot, koska kiinnostaa ihan hirveästi: a) kuinka paljon käytän kokonaisuudessaan vaatteisiin rahaa vuoden aikana, b) kuinka paljon oikeasti käytän ostamiani vaatteita ja c) ostanko enemmän uusia vai second hand vaatteita.

Lanseeraan siis Vaatekirjanpito haasteen! Osallistuthan! Jaetaan kokemuksia ja ajatuksia tunnisteella #Vaatekirjanpito.

Kuvissa 28.1. ostamani Samujin Tenniel-silkkipusero, 80 e. Olen käyttänyt puseroa 5 kertaa, eli sen käyttökertahinta on tällä hetkellä 16 e. Toistaiseksi aika epätaloudellinen vaate. 

7 comments:

  1. Vitsit, en oo koskaan ajatellut kirjata vaatteiden käyttökertoja noin konkreetisesti! Pakko lähtee mukaan tähän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lähde ihmeessä! Vaatekirjanpito kuulostaa paljon työläämmältä kuin on. Laittaa vaan muistiin kun ostaa vaatteen ja napauttaa siihen alle päivämäärän aina kun vaatetta tulee käyttäneeksi :)

      Delete
  2. Voisi olla mielenkiintoista... Tosin arvelen, että oma tulokseni on aika hyvä: vaikka rakastan vaatteita, minulla on niitä aika vähän ja suuri osa kirppareilta tai kaverien kanssa vaihdettuja / kaverilta saatuja. Uskoakseni käytössä kaikki.

    Mutta kypsuttelen ideaa.

    Muuten ostosumman ja käyttökertojen suhteesta olen melkein ikäni pelannut sellaista peliä, että jos jotain kalliina pitämääni on tehnyt mieli tosi kauan aikaa, ja sitten lopulta pitkän ajan päästä ostan sen, niin jaan hinnan kaikkiin niihin vuosiin tai kuukausiin, jolloin olen kapinetta, matkaa tai muuta toivonut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtavaa, että sinulla vaatteet päätyvät aina käyttöön! Ihmisille myydään niin hanakasti vaatteita nykyään, on luotu ns. jatkuvan ostamisen kulttuuri, joten tuntuu että ostamme uusia vaatteita ihan ostamisen vuoksi, mutta se jos joku on kestämätöntä kulutuskäyttäytymistä! Vaatteet käyttöön vaan :)

      Delete
  3. Ihan mielettömän hyvä idea konkretisoida itselleen ostamiensa vaatteiden "kilohintaa" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei kiitos, nii minustakin :) Liian usein jää joku vähän heräteostoksena hankittu vaate kaappiin - vaikka vaatteesta pitäisikin kaikin puolin, se ei vain päädy päälle. Jos vaatteista joutuu kuitenkin tilivelvolliseksi, nimenomaan itselleen, miettii ehkä muutaman kerran jo vaatetta ostettaessa onko tässä nyt oikeasti järkeä. Toisalta kirjanpito motivoi toivottavasti käyttämään vaatteita, kun haluaa taas yhden päivämäärän listaan ja kertakäyttökustannuksen alas :D Win-win!

      Delete
  4. Mielenkiintoinen konsepti tuollainen vaatekirjanpito. Pitäisi varmaan itsekin ottaa käyttöön kun vaatekaappi täällä Naantalissa pursuaa vaatteita joita käytän ehkä kerran vuodessa. Pitäisi tosiaan oppia tekemään hieman taloudellisempia ratkaisuja vaatteita ostaessa. Kiitos kivasta kirjoituksesta!

    ReplyDelete

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.