Sunday 5 April 2020

Vihreät ystävät: elämää kasvien kanssa

Anopinkieli ja lyyraviikuna matkalla spa-hoitoihin. 

Kasvien kanssa elämisestä tulee hyvälle mielelle ja saa elinvoimaa. Sitä ei ole ehkä pystytty todistamaan tieteellisesti, mutta mitä väliä, jos asian pystyy havainnoimaan itse?

Vihreät ystäväni saavat minut hyvälle tuulelle!

Kasvien hoito ei ole erityisen monimutkaista, mutta vaatii hiukan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Vaiva palkitaan moninkertaisesti, kun kasvi puskee uutta versoa tai alkaa kukkia. Epäkonkretisoituvassa maailmassa sormien multaan työntäminen tuntuu ihanan konkreettiselta.

Henkisen hyvinvoinnin lisäksi kasveista on myös todistettua terveyshyötyä: ne puhdistavat kodin sisäilmaa.

Hoitorituaali

Vihreitä ystäviä voi hoitaa dekadentisti silloin kun muistaa, mutta olen empiirisissä kokeissani todennut, että säännöllinen hoitorituaali tekee hyvää niin minulle kuin heille.

Nimitin sunnuntain kasvienhoitopäiväksi, jolloin tarkastan kasvit läpi, kastelen ja leikkaan kuolleet lehdet pois. Rituaalista tulee hyvä mieli ja teen sen aikana ilahduttavia havaintoja kasvien elämästä.

Kuten me, myös vihreät ystävät tarvitsevat aina välillä elämyspäivän. Vien kasvini kerran kuussa suihkuun pesulle ja nauttimaan lämpimistä vesihöyryistä. Kasvien lehdet on tärkeää pitää puhtaina, koska juurien lisäksi moni kasvi saa ravintonsa lehdissä sijaitsevien mikroskooppisten pienten ilmarakojen kautta.

Kentianpalmu on ainoa, joka ei pääse pesulle, koska huusin sille Bukowskisilta niin ison ruukun, etten enää jaksa nostaa sitä. Hyvitykseksi se saa henkilökohtaista palvelua: putsaan lehdet yksitellen kostealla rievulla.

Kasvien varjot iltapäiväauringossa on ehkä parasta mitä tiedän. 

Sijoittaminen


Voi olla metreistä kiinni viihtyykö kasvi vai ei. Nyrkkisääntönä voi pitää, että vahvarunkoiset ja paksulehtiset kasvit tarvitsevat enemmän aurinkoa ja vähemmän vettä; huokoisat, runsaslehtiset taas vähemmän valoa ja enemmän vettä.

Talvikuukausina kasvi saattaa alkaa nikotella, mutta stay strong and caring! Kasvi on talvihorroksessa valonpuutteen vuoksi, mutta herää taas eloon kevätauringossa (miten samaistuttavaa!).

Multa ja ravinteet

Multa valitaan kasvin mukaan, jotta kasvualustan pH- ja ravinnetasapaino vastaavat kasvin luontaista kasvuympäristöä. Kasvualustan ravinnepitoisuutta lisätään kasvukautena (usein keväästä syksyyn) lisäravinteella, vihreän ystävän mieltymysten mukaisesti (kaikki eivät pidä ravinnerikkaasta kasvuympäristöstä).

Ravinteen voi annostella kasteluveteen, mutta kastele kasvin multa kosteaksi ensin ja anna ravinneliuos vasta sitten. Tähän pätee siis samat lainalaisuudet kuin viininjuontiin: vettä pohjalle, niin ei kivistä päätä seuraavana päivänä. Balance is everything.

Kevättalvi on myös otollisin aika vaihtaa kasveille uudet mullat (vielä ehtii!) ja samalla on hyvä miettiä, tarvitseeko kasvi suuremman ruukun.

Aina kun kuljen ohi, ihailen yhden lähikampaamon valtavaa lyyraviikunaa, joka on kasvanut kattoon asti. 

Ruukun valinta

Hyvät ruukut ovat harvassa! Siksi kiva ruukku kannattaa aina ostaa, kun sellaisen löytää. Olen tehnyt parhaat ruukkulöytöni kierrätyskeskuksissa, Fidoissa ja tori.fi:ssä, sekä äidin kaapeilla. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.

Jos et löydä ruukulle sopivaa aluslautasta, yhdistele kuviollisia vintage-lautasia ja saviruukkuja!

Luonnonsaviruukku on paras koti viherkasville, koska huokoisuutensa ansiosta luonnonsavi säätelee lämpö- ja kosteustasapainoa erinomaisesti: liika kosteus haihtuu sen läpi eivätkä kasvin juuret kuivu liikaa tai toisaalta homehdu. Saviruukku myös patinoituu kauniisti ja on muutenkin ihanan kursailematon.

Parhaat luonnonsaviruukut löytyvät Udumbarasta, jossa niitä muotoilee käsin keramiikkataiteilija Eva Spoof. Such skills! Normaaliolosuhteissa Udumbara järjestää myös keramiikkakursseja, joilla ruukuntekoa pääsee kokeilemaan itse.

HUOM: Ohittamaton support your local -tilaisuus. Evalta voi nyt ennakkotilata Covid-19 tuotteita, joilla hän pyrkii pitämään liiketoimintansa elossa koronapandemian yli. Ruukun hinnasta lahjoitetaan lisäksi 10 euroa Unicefin hätäapurahastoon. Tilasin, tilaa sinäkin :) 


Muut välineet

Kastelukannulla on väliä, koska kaunis kastelukannu saa hoitorituaalin tuntumaan erityiseltä! I vouch on this. Haws on valmistanut kastelukannunsa vuodesta 1886 käsityönä Englannissa, katso video kannun valmistusprosessista. Mad respect! Suomessa Hawsia myy Proloque.

Aion tilata Proloquesta seuraavaksi Haws’in messinkisen sumuttimen Kentianpalmun spa-päivää varten.

Janoisille kasveille (tai hajamieliselle kastelijalle) hyvä lisävaruste on lasinen kasteluvahti. Kauniita vahteja löytyy Samujilta (vain Samuji house), Iittalalta ja Muurlalta. Kasteluvahti on ihan paras lahja! Very special, but very useful.

Kirjallisuus

Jos kasveja haluaa ihan tosissaan harrastaa ja ymmärtää, I recommend reading a book! Kasvioppaista saa tarkempaa tietoa kasvien lajikohtaisista tarpeista: mihin ilmansuuntaan avautuvalla ikkunalla ne viihtyvät parhaiten, miten niitä kannattaa kastella ja kuinka usein tulee antaa lisäravinnetta.

Kasviopas voi myös viedä lukijansa down the rabbit hole ja pian löydät itsesi mittaamasta kasteluveden lämpötilaa ja klooripitoisuutta, tilaamasta pH-liuskoja ja hamstraamasta pistokkaita.

But it’s a risk worth taking! Viherkasvien maailma on mielenkiintoinen.

Tammen Kauneimmat huonekasvimme -teoksessa on ihanat Ingermar Pettersonin kuvitukset 70-luvulta. 

Kestävä vihersisustaminen 

Vihersisustaminen nousi uuteen suosioon muutama vuosi sitten, mikä on kivaa, koska sen myötä on huomattu kasvien positiivinen vaikutus kodin viihtyisyyteen ja ihmisten mielialaan. Mutta asialla on myös kääntöpuoli.

Kuten minkään muun, myöskään kasvien mieletön shoppailu ei ole kestävää. Uuden viherkasvin hiilijalanjälki ei välttämättä ole merkittävä, mutta jos niitä ostetaan sisustuselementeiksi sitoutumatta pitkäjänteiseen hoitoon, on viherkasvi yhtä kestämätön ostos kuin halpa ja huonolaatuinen vaate.

Kun ostat vihreän ystävän, sitoudu häneen for lyfe. Uutena ostamisen sijaan voit myös antaa toisen vihreälle ystävälle uuden kodin.

Rescue-kasveja löytyy Tori.fi:stä ja joskus myös itsepalvelukirpputoreilta. Tarjoudu antamaan ulkomaille muuttavien tuttujen, tai remonttiin joutuvien toimitilojen kasveille uusi koti – esim. WST sisusti myymälänsä Espoon kirjaston remontin alta pelastetuilla viherkasveilla! Rescue-kasvit ovat monesti kasvaneet paljon mielenkiintoisemmiksi kuin säntillisen muotoiset uudet kasvit. Niissä on ihan erilainen energia. 
Pistokas on ihana ja superkestävä tapa kasvattaa vihreä ystävä. On erityistä seurata yhden oksan kasvua rönsyileväksi kasviksi. Kysy pistokkaita ystäviltä tai tori.fi:stä.  
Kasvin jakaminen on pistokkaan tavoin erityinen ”viherkasvisuvun” jatkamistapa. Olen saanut äidiltä monta kasvia, jotka on lohkaistu rönsyilevästä yksilöstä ja olen lohkaissut kliiviastani ystävälle kasvin.  
Toivo kasvia lahjaksi, ja sillä on välittömästi suuri tunnearvo. Olen saanut isältä synttärilahjaksi kaksi palmua ja lyyraviikunan, ja muistan viherhöperöjä vanhempiani päivittäin niitä katsellessani. 
On hauskaa huomata, miten eri aikakausilla on omat vihersisustutrendinsä. 1800-luvun sisustuksissa näkee paljon saniaiskasveja lattiatelineissä, kun taas 1920-luvulla orientalismi toi orkideat ja palmut muotiin. Muutama vuosi sitten peikonlehti oli vallan ajankohtainen, seuraavaksi tyräkit ja veikeät aavikkokasvit tuntuvat olevan en vogue.

Trendeistä on kiva inspiroitua, kunhan niiden varjolla ei tule tehtyä vastuuttomia hankintoja. Jos ei pysty sitoutumaan vihreän ystävän pitkäjänteiseen hoitoon, kannattaa hakea viherterapiaa esimerkiksi Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta. Asioista voi nauttia, vaikkei niitä omista.

Ostin pikkuriikkisen rahapuun 2,5 eurolla itsepalvelukirppikseltä ja se on kasvanut kaksinkertaiseksi vuodessa, success!


Kun vihreä ystävä sairastaa

Vihreillä ystävillä on omat vaivansa, kuten meilläkin. Joskus vaivat johtuvat siitä, että kasvi ei vaan sovellu kasvatettavaksi uuden kotinsa olosuhteissa – vetoisuus, vääränlainen valo tai kastelu voivat viedä vihreän ystävän elämänhalun. Lisäksi kasveja saattavat riivata tuholaiset (katso Green Home Book:n luomuliemet karkoittamiseen).

Siksi on tärkeää tietää vihreistä ystävistään ja heidän tarpeistaan mahdollisimman paljon ennen kuin heitä ottaa asumaan luokseen. Joskus jokin toinen koti on heidän hyvinvointinsa kannalta parempi.

Vihreä ystävä saattaa myös heittää henkensä omistautuneesta hoitorituaalista ja pelastustoimenpiteistä huolimatta. Ajattelen silloin, että oli yksinkertaisesti sen aika – eihän meistä kukaan voi elää ikuisesti.

No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.