Saturday 26 August 2017

Muotitaiteilija Jukka Rintala Didrichsenissä


Tällä viikolla en ole ehtinyt avata omaa konettani lainkaan. Vaihdoin nimittäin viime viikolla lennosta työpaikkaa, ja olen tehnyt viimeiset kaksi viikkoa kahta työtä päällekkäin. Ei mikään varsinainen ideaaliratkaisu, mutta tartuin uuteen työmahdollisuuteen hetkeäkään epäröimättä, sillä saamani paikka on timanttinen ja pääsin vihdoin tekemään työkseni sitä mitä olen aina halunnut - eli kirjoittamaan. Nyt istun parhaillaan lentokentällä - lähdemme nimittäin viikoksi Roomaan-, mutta ennen lentokoneeseen nousua halusin ehdottomasti käydä jakamassa tämän menovinkin niille teistä, joilla ei ole vielä viikonloppusuunnitelmia.  


Kävimme muutama viikko sitten Äidin kanssa katsomassa Didrichsenissä Muotitaiteilija Jukka Rintala - näyttelyn, joka on todella mielenkiintoinen läpileikkaus Rintalan 40-vuotisesta urasta. Esillä on laaja kattaus Rintalan loisteliaita ilta- ja tetteripukuja, koruja, sekä upean lennokkaita maalauksia. Näyttely kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, vaikka ei olisikaan mikään iltapukufriikki - Rintala on yksi suomalaisen muodin parissa pisimpään työskennelleistä ja menestyneimmistä suunnittelijoista, eli oleellinen tekijä sata vuotta täyttävän Suomen kulttuuri-identiteetissä. 


Parasta antia olivat tietenkin julkimoiden yllä nähdyt (usein ihan yltiö-överit) iltapuvut. Koska museossa kuluu käyttäytyä asiallisesti, leikimme Äidin kanssa kovaäänisesti arvausleikkiä - tehtävänä oli arvata (tai Äidin tapauksessa muistaa), kenen yllä mikäkin puku on nähty. Leikki oli ihan mahtava ja todella monen puvun kohdalla osuimme ilman ennakkotietoakin oikeaan - puvut olivat muotokieleltään niin uskomattoman paljon kantajiensa näköisiä. 


Suosikkiosani näyttelystä oli kuitenkin ehdottomasti tummanpuhuva kirjasto- ja takkahuone, jossa olivat omaan estetiikkaani eniten purreet Rintalan luomuksetkin - selkeitä, dramaattisia linjoja ja vähemmän paljetteja ja hörselöä. Täällä puvut oli esitelty hieman väljemmin, joten ne ehkä pääsivät myös paremmin oikeuksiinsa - dramaattisinkin paljetiunelma menettää selvästi tehoja, jos sen kummankin puolen seisoo kaksi yhtälailla näyttävää luomusta. Tila on tietenkin Didrichsenin kaltaisessa kotimuseossa varmasti kortilla, kun esitelävänä on niinkin laaja tuoanto kuin Rintalalla. Mutta ehkä erityisesi pääsalin tilaa olisi voinut jakaa jotenkin tehokkaammin?

Näyttely oli muuten rakennettu hauskasti niin, että pukujen lomassa oli esillä Rintalan erityisesti valikoimia aareita Didichsenin omasta kokoelmasta - maalauksia ja veistoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta taiteilijoilta, jotka ovat inspiroineet Rintalaa omalla urallaan. Oma suosikkini oli ehdottomasi Picasso. 


Jos siis viikonloppusuunnitelmat vielä uupuvat, kannattaa ehdottomasti suunnata Didrichseniin, sillä Rintalan näyttely on esillä enää tämän viikonlopun ajan. Jos lähdet näyttelyyn seuralaisen kanssa, leikkikää puvunarvausleikkiä. Todellisen kilvan saatte aikaiseksi, kun kumpikin kirjoittaa joka puvun kohalla oman arvauksensa paperille, ja lopulta vähiten oikein arvannut tarjoaa museokahvit. 


No comments:

Post a Comment

The Wilde Things . All rights reserved. BLOG DESIGN BY Labinastudio.