Hankin vaatteeni käytettynä, koska silloin tiedän varmasti,
etten tue rahoillani epäeettistä tai epäekologista tuotantoa. Boikotti ei
kuitenkaan riitä ratkaisuksi, kun tarkastelee muotiteollisuutta laajemmasta
näkökulmasta.
Goljat nimeltä muotiteollisuus
YK:n mukaan muotiteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Lisäksi Global Slavery Index arvioi, että vuonna 2018 vaatteet olivat toisiksi riskialttein tuotekategoria modernille orjuudelle. Näiden tilastojen valossa vaikuttaisi, että käytetyn (tai ei minkään) ostaminen on aina kestävämpi ratkaisu.
Samalla on kuitenkin väistämätön tosiasia, että vaateteollisuus on yksi maailmantalouden suurimmista sektoreista.
Ellen MacArthur -säätiö raportoi, että vaatteiden myynti on kaksinkertaistunut 15 vuodessa, ja vuonna 2015 vaateteollisuus oli 1,3 biljoonan (!!!) dollarin teollisuudenala, joka työllistää yli 300 miljoonaa ihmistä. Keskiluokan maailmanlaajuinen kasvu ja elintason paraneminen johtaa vääjäämättä siihen, että ihmiset myös kuluttaa koko ajan enemmän ja muotiteollisuus jatkaa paisumistaan.
Ratkeavatko sen ihmisoikeus- ja ympäristörikkomukset siis muutaman kuluttajan boikotilla? Rohkenen epäillä. Ihan vaan siksi, että kun jätämme kaikessa hiljaisuudessa ostamatta, kukaan ei tiedä miksi emme osta. Pahimmassa tapauksessa vaatejätit ajattelee, että hinnat on liian korkeat tai valikoima liian suppea, ja reagoi myymällä HALVEMMALLA!! Ja valmistamalla ENEMMÄN!! Ja se olisi kammottavaa.
Siksi on elintärkeää, että on olemassa liikkeitä kuten Vaatevallankumous.
Siksi on elintärkeää, että on olemassa liikkeitä kuten Vaatevallankumous.
Miten vaatevallankumous voi ratkaista muotiteollisuuden ongelmat?
Historia on todistanut, että asioita voi muuttaa puhumalla niistä ja vaatimalla parempia ratkaisuja. Kun protestoiva ihmisjoukko on riittävän suuri, ei sen vaatimuksille voi viitata kintaalla.
Tähän tähtää kansainvälinen Vaatevallankumous, jonka päätavoite on saada läpinäkyvä muotiteollisuus, joka ei riistä ihmisiä eikä ympäristöä. Se motivoi ihmisiä ympäri maailman vaatimaan vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, kysymällä #whomademyclothes?
Miksi kannattaa osallistua vaatevallankumoukseen?
Jos pukeudut vaatteisiin, etkä halua tukea modernia orjuutta tai ympäristön kohtuutonta riistoa, kannattaa osallistua vaatevallankumoukseen.
Vaikka muotiteollisuus voi välillä tuntua varsinaiselta Goljatilta, vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut Aalto-yliopiston professori Minna Halme ennusti Ylen artikkelissa, että muotiteollisuuden muutosnopeus riippuu siitä, ”kuinka suureksi kestäviä vaatteita vaativa etujoukko kasvaa ja kuinka paljon yritykset tarjoavat vaihtoehtoja nykyiselle pikakulutukselle”.
Jokaisella vastuullisempia ratkaisuja vaativalla ihmisellä on siis merkitystä. Vaatevallankumous tarjoaa kollektiivisen kanavan vaikuttaa ja siksi asian edistäminen sen puitteissa on tehokasta.
How to support change:
1. Osallistu
Vaatevallankumoukseen tällä viikolla 22.-28.4. Ota kuva itsestäsi vaate
nurinperin ylläsi ja postaa se someen. Merkitse kuvaan vaatteen valmistaja ja
kysy heiltä #whomademyclothes? Muista lisätä myös #fashionrevolution ja
#vaatevallankumous.
2. Lähetä suosikkibrändillesi
sähköpostia, jossa kysyt jonkun tietyn tuotteen valmistusolosuhteista. Älä
tyydy ympäripyöreään vastuullisuusjargoniin, vaan vaadi tarkkoja vastauksia.
3. Tutustu SASK:n työhön ja
tue heidän toimintaansa lahjoituksella!
Loppupeleissä asia on hyvin yksinkertainen: ei ole ok, että
ihmisiä kustaan linssiin ja heidän rahojaan käytetään sellaisten asioiden
ylläpitoon, jotka rikkovat ihmisoikeuksia ja aiheuttavat korjaamatonta vahinkoa
ympäristölle. Nobody wants that, joten vive la révolution!
P.S. Olen edelleen sitä mieltä, että valtaosa vaatteistaan kantsii ostaa käytettynä jos siihen vain on mahdollisuus. Mutta vaikka ei ostaisi mitään uutena, kannattaa kysyä #whomademyclothes, koska sen avulla voidaan herätellä brändejä ottamaan agendalleen esim. noi järkyttävät ympäristöpäästöt. Näiden kuvien vaatteet ostettu käytettynä Zadaa-sovelluksesta, paitsi farkut, jotka on vastuulliseksi tunnistautuvan Kings of Indigon.
No comments:
Post a Comment